Regija
I GRADSKI I ŽUPANIJSKI VIJEĆNIK

Mijo Perkunić iz PSS-a mjesto ne
želi prepustiti koalicijskom partneru
Objavljeno 19. rujna, 2013.

ŽUPANJA – Istovremeno obnašanje dužnosti vijećnika u dva predstavnička tijela dosadašnjih je godina bilo zakonom onemogućeno, no nakon svibanjskih lokalnih izbora za to više nema zapreke. Tomu svjedoči primjer predsjednika Posavsko-slavonske stranke (PSS) Mije Perkunića, koji je vijećnik u Gradskom vijeću Županje i Skupštini Vukovarsko-srijemske županije. Za dosadašnje lokalne izbore jasno je bilo određeno da se ista osoba može kandidirati i za predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave (općina, grad) i za predstavničko tijelo jedinice područne (regionalne) samouprave. Međutim, ako je bila izabrana u oba tijela, morala se opredijeliti u kojem će predstavničkom tijelu obnašati dužnost člana jer nije mogla istovremeno biti član jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Voditelj županisjke ispostave državne uprave u Županji Franjo Ferenci potvrdio nam je da zakon sada dopušta tu mogućnost. Ta je nelogičnost, kako ističe, njega osobno, ali i njegove kolege zatekla i iznenadila i mnogi smatraju da je riječ o propustu i nespojivosti funkcija.

Iako je Perkunić prije izbora najavljivao da će vijećnička mjesta, ako ih osvoji, prepustiti svojim stranačkim kolegama, to se nije dogodilo pa i dalje obnaša obje dužnosti. A jučer nam je potvrdio da neće podnijeti ostavku ni na jedno mjesto i da ostaje i gradski i županijski vijećnik. Naime, u slučaju da odstupi, njegovo mjesto traži koalicijski partner HSP dr. Ante Starčević, na što PSS-ovci ne žele pristati. Te su stranke, podsjećamo, prije izbora potpisale Sporazum o političkoj suradnji na razini grada Županje i na izbore izašli sa zajedničkom listom koja je dobila dva mjesta u Gradskom vijeću Županje.

Predsjednik županjske podružnice HSP-a AS Daniel Džinić jučer nam je potvrdio da je koalicijski dogovor takav da u slučaju odstupanja vijećničko mjesto ide sljedećem na listi. A nakon PSS-ovaca Perkunića i Mladena Stažića, treći na kandidacijskoj listi bio je Džinić.

- Tako je dogovoreno i za nas je tu stvar jasna - bio je kratak. Tvrdnje PSS-ovaca da Perkunićevo mjesto pripada kandidatu te stranke nije želio komentirati. Očito je da ni jedna strana neće popustiti, a Perkunić je čvrsto odlučio štititi interese svoje stranke i sačuvati dva vijećnička mandata u gradskom vijeću Županje i jedan u županijskoj skupštini, pa će i dalje, bez obzira na to tko o tome što mislio, sjediti na dvije stolice. U tome, kaže, ima punu potporu članstva. A poručuje da mjesečna vijećnička naknada s tim baš nema nikakve veze, kako zlobnici tvrde, jer spreman je se, kaže, i odreći, ali na štetu stranke koju je i osnovao neće ići.M.Lešić Omerović

Voditelj županijske ispostave državne uprave Franjo Ferenci potvrdio nam je da zakon sada dopušta tu mogućnost

Možda ste propustili...

ODRŽANA EDUKACIJA NADLEŽNOG POVJERENSTVA

O sukobu interesa za dužnosnike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana