Novosti
PROIZVOĐAČI RAKIJA PODRŽAVAJU KONTROLE

Domaće tržište preplavljeno je ilegalno proizvedenom rakijom
Objavljeno 18. rujna, 2013.

OSIJEK - Za razliku od mnogih voćara kojima se ne sviđa revnosna kontrola provedbe Zakona o trošarinama kada je riječ o proizvodnji voćnih rakija, registrirani proizvođači rakija u potpunosti podržavaju kontrole njezine proizvodnje i prodaje rakije na koju nisu plaćene trošarine.

Carinska uprava u odgovorima na naša pitanja o kontroli proizvođača jakih alkoholnih pića navela je kako su carinarnice u 2012. godini obavile ukupno 77 nadzora malih proizvođača jakih alkoholnih pića, dok je u prvih šest mjeseci ove godine obavljeno 11 planiranih nadzora. U nadzoru prometa alkoholnih pića na tržnicama i drugim mjestima na kojima je zabranjena takva prodaja za male proizvođače, Carinska uprava prošle je godine privremeno oduzela 13 tisuća litara alkohola i alkoholnih pića, dok je u prvih šest mjeseci ove godine privremeno oduzeto nešto više od pet tisuća litara. Prekršitelji Zakona o trošarinama najčešće nisu bili prijavljeni u registar trošarinskih obveznika i nisu prijavili veličinu kotla u kojem je proizvedeno alkoholno piće, zatim nisu obračunali i platili trošarinu na kotao, ali i na proizvedenu rakiju. Najčešći prekršitelji nisu podnijeli godišnje izvješće o količini proizvedene rakije za vlastite potrebe, zapremini kotla i obračunatoj trošarini i nisu obračunali i platili trošarinu na vrijeme. “Od 1. srpnja 2012. do 30. lipnja 2013. godine, obavljen je nadzor na 108 mjesta određenih kao tržnice. Rezultat je 107 otkrivenih slučajeva kršenja zakonskih odredbi, odnosno pokretanje prekršajnih ili kaznenih prijava. Prilikom nadzora uz ostalu robu privremeno je oduzeto 557 litara alkoholnih pića i 72 litre vina”, navodi Carinska uprava.

Obrt Gorana Đanića u Podgoraču poznati je proizvođač rakija od voća otkupljenog od proizvođača iz okolice. Voće se obrađuje na najsuvremenijim strojevima, a rakija nastaje u suvremenoj destileriji. Na proizvodnji 20 proizvoda - rakija i likera - Đanić cijele godine angažira 18 osoba. Proizvode plasira uglavnom u Hrvatskoj, a u izvozu završi oko 40 posto proizvodnje. Đanić napominje da njegov obrt uredno plaća trošarine i poreze na svu proizvedenu rakiju te snažno podržava sve aktivnosti Carinske uprave i ministra Slavka Linića.

- Potpuno je jasno kako je na tržištu golema količina rakija koje se prodaju na crno. Mnoga će domaćinstva prijaviti proizvodnju 50 litara rakije, koliko je dopušteno proizvesti bez plaćanja trošarine, ali ispeći će i nekoliko puta više. Takva rakija prodaje se na crno, a litra stoji od 15 do 20 kuna. S druge strane mi, registrirani proizvođači, obvezni smo platiti trošarine i poreze na svaku litru rakije koju puštamo u prodaju i ona pritom stoji približno sto kuna. Sasvim je jasno kako smo suočeni s nelojalnom konkurencijom, priča Đanić.

Podsjeća kako problem crnog tržišta alkoholnih pića nije specifičan samo za Slavoniju i Baranju, jer je situacija slična i u Istri, Primorju i Dalmaciji, koji su zbog turizma zanimljivo tržište. Navodi primjer kako većina restorana često gostima služi “domaću rakiju”, a zapravo je riječ o rakiji nabavljenoj na crno, tamo gdje je najjeftinija. Đanić drži kako uvođenje reda u proizvodnju jakih alkoholnih pića jednostavno nema alternativu te da će državi trebati najmanje deset godina da uredi taj dio tržišta.I.Mikulić

LEGALNA KVALITETNA RAKIJA NE MOŽE BITI JEFTINIJA OD STO KUNA

U Udruzi proizvođača rakije iz voća (UPRIV) drže da bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo razmisliti o smanjenju trošarina. Davorin Škoflek, upravitelj UPRIV-a, kaže kako bi snižavanje trošarina donijelo višestruke koristi. “Znatno više proizvođača rakije registriralo bi svoju proizvodnju za tržište, proizvodnja i trgovina alkoholnim pićima bila bi urednija, viškovi voća bili bi prerađeni i ne bi propadali, a država bi u konačnici naplatila i više trošarina”, navodi Škoflek. UPRIV se bavi proizvodnjom vrhunskih voćnih rakija na tradicionalan način, a Škoflek se slaže s Đanićem da kada se litra kvalitetne rakije od voća optereti s trošarinom i drugim troškovima (boca, etiketa, čep), ona teško može stajati manje od sto kuna.