Regija
NEKE OPĆINE NEMAJU PROBLEMA S PUNJENJEM PRORAČUNA

Općina Vrbanja svim studentima sufinancira smještaj u domovima
Objavljeno 17. rujna, 2013.

VRBANJA – Općina Vrbanja jedna je od najuspješnijih općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je svojim radom i rezultatima opravdala svoj status i ruši predrasude o tome da je teritorijalni ustroj RH od 1993. godine bio veliki promašaj. Istraživanje uglednog magazina Forbes tu je općinu lani je svrstalo na visoko 9. mjesto na ljestvici najuspješnijih općina u Hrvatskoj.

Krajem studenog prošle godine Općina Vrbanja napravila je vrlo značajan i hvalevrijedan iskorak i svoj rad učinila još transparentnijim objavivši na svojim službenim stranicama prijedlog proračuna za 2013. godinu! To je prvi put, bar na području županjske Posavine, a zasigurno je i rijedak primjer u Hrvatskoj, da je neka jedinica lokalne samouprave odlučila objaviti prijedlog proračuna i dati ga na uvid građanima prije konačnog usvajanja. A prema istraživanju nezavisnih nevladinih agencija provedenih u općinama diljem Hrvatske, utvrđeno je da se jedna od najčešćih pritužbi građana odnosi na netransparentnost lokalne vlasti i zatvorenost prema građanima, što je anketiranim općinama znatno rušilo rejting. Stoga su se općinski čelnici Vrbanje odlučili otvoriti prema svojim sumještanima, redovito ih informirati o radu i aktivnostima koje poduzimaju. I dok velika većina gradova i općina grca u financijskim problemima i muku muči s punjenjem proračuna i smanjenjem izvornih prihoda koji više ne pokrivaju ni izvorne rashode, Općina Vrbanja u prvom je polugodištu ostvarila više od 51 posto prihoda planiranih za 2013. godinu.

– Proračun uvijek planiramo realno, što se i sada pokazalo. Naše je pravilo da ne možemo potrošiti više nego što imamo i toga se čvrsto držimo, ne zadužujemo se i ne vučemo nikakve repove. A najvažnija stvar je to što se nismo poveli za trendom kao neke druge općine i gradovi i osnovali javno komunalno poduzeće koje im je sada balast - pojašnjava predsjednik Općinskog vijeća Vrbanje Željko Žaper.

Općina Vrbanja vrlo je izdašna prema svojim učenicima i studentima jer lokalni čelnici smatraju da je vrlo važno ulagati u znanje i obrazovanje mladih. Osim što srednjoškolcima već godinama osigurava besplatan prijevoz, sufinancira im i smještaj u učeničke domove s iznosom od 500 kuna mjesečno. I u predstojećoj akademskoj godini svi studenti iz Vrbanje, Soljana i Strošinaca, od druge godine studija pa nadalje, ostvaruju i pravo na stipendiju od po 500 kuna tijekom 12 mjeseci. Nakon završetka studija nemaju obvezu određeno vrijeme raditi na području općine.M.Lešić Omerović

500

kuna mjesečno općina daje studentima

Najčitanije iz rubrike