Osijek
ANKETA MEĐU UČENICIMA

Čak 81 posto osmaša već je konzumiralo alkohol!
Objavljeno 16. rujna, 2013.
Pedijatrija i Hitna vikendom su zatrpane zbog pijane mladeži

“Dječaci i djevojčice najčešće piju pivo. Marihuanu smatraju isključivo ljekovitom biljkom, a kocka im je izazov”, rekla je, između ostalog, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u PU osječko-baranjskoj dr. Marija Kribl, liječnica iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti.

Porazni su to podatci iz ulazne ankete koju provode zdravstveni radnici prije predavanja učenicima osmih razreda osnovnih te prvih i drugih razreda srednjih škola u okviru projekta “Zdrav za 5” u Osječko-baranjskoj županiji. Prema toj anketi, kojom je bilo obuhvaćeno 149 učenika osnovne škole te 268 učenika srednje škole, očito je kako je više od 81 posto osmaša već konzumiralo alkohol, a njih više od 23 posto u posljednjoj je godini toliko bilo pijano da su povraćali, “bauljali” ili nisu znali za sebe.

- Pedijatrija Kliničkog bolničkog centra Osijek, ali i bilo koja druga hitna medicinska pomoć, vikendom je zatrpana zbog alkoholnih intoksikacija mladih ljudi. Roditelji to ne prepoznaju kao problem i jako malo njih nam se kasnije javi u Centar. Svaka nova generacija sve je sklonija opijanju, navela je Kribl i dodala da je u državi gdje su svi zasipani propagandnim porukama industrije piva teško i nerealno očekivati da mladi ljudi neće konzumirati pivo, posebice zbog toga što su takve tvrtke i pokrovitelji brojnih događanja za mlade.

Za razliku od hrvatskog prosjeka, prema kojem je marihuanu bar jednom u životu uzelo 12 posto ispitanih učenika, taj postotak u Osječko-baranjskoj županiji iznosi 16 posto, odnosno osam posto u posljednjih mjesec dana. Dva posto učenika eksperimentiralo je s ecstasyjem, dok je čak 38 posto učenika prvih razreda srednjih škola jednom ili više puta u životu udisalo ljepila ili neka druga otapala.

Prema marihuani mladi imaju liberalan stav - smatraju je ljekovitom biljkom.

- Jedan od razloga za takav njihov stav, osim onoga za potrebom promjene stanja svijesti, nerealni su napisi u kojima se favorizira ljekovitost marihuane i govori da je ona lijek. Ako se govori o mogućnostima liječenja nekih bolesti, mladima treba jasno poslati poruku da ni jedan od njih nema nikakvu bolest, niti osjeća posljedice kemoterapije. Tako mladi dobivaju poluinformaciju - kaže liječnica. Ističe da konzumacija marihuane može biti okidač za razne psihijatrijske bolesti za one koji imaju genetske predispozicije, ali bitno utječe na pamćenje, kvocijent inteligencije i reproduktivno zdravlje.

Sličan stav kao prema marihuani mladi imaju i prema kocki. Za neke je to izazov i dokaz kako su pametni jer mogu pogoditi kombinacije, a za neke je potreba da se osigura džeparac. Zanimljivo je da se čak 40 posto dječaka kladilo u posljednjih mjesec dana.

- Bilo bi zgodno da roditelji ponekad oko ponoći prošetaju Tvrđom i vide kako to izgleda. Možda se i iznenade kad vide svoju kćer ili sina. Dok se roditelji ne uključe u prevenciju, zdravstveni radnici, policija i svi drugi malo će toga moći učiniti unatoč svim naporima - istaknula je dr. Marija Kribl.

Sandra LACIĆ
Zajedno više možemo

Jučerašnjim potpisivanjem sporazuma o međusobnoj suradnji na provedbi projekta “Zajedno više možemo”, projekt je obuhvatio sve gradove na području Osječko-baranjske županije.

- Ovaj se projekt odnosi na prevenciju usmjerenu prema djeci 4., 5. i 6. razreda osnovnih škola da upoznaju svog kontakt-policajca kako bi imali što bolji odnos s policijom - kazao je Darko Čorković iz osječke policije.

PROJEKT “ZDRAV ZA 5” U CIJELOJ OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Kako navodi Darko Čorković, policijski službenik iz Odjela prevencije PU osječko-baranjske, projekt “Zdrav za 5” započeo je kao pilot-projekt u ožujku ove godine na području cijele Županije. Cilj projekta je stvaranje sigurnog i zdravog okruženja za razvoj djece i mladih. Projekt se provodi u svih 70 osnovnih i 30 srednjih škola kroz predavanje učenicima osmijeh razreda na temu prevencije alkohola, prvih razreda srednje škole na prevencije droga, a drugih prevencija kocke i klađenja. Projekt provode MUP, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, dok mu Ministarstvo prosvjete, znanosti, obrazovanja i sporta daje podršku. Od njih se očekuje uključivanje tijekom ove školske godine.

23

posto anketiranih osmaša u posljednjoj je godini toliko bilo pijano da su povraćali, “bauljali” ili nisu znali za sebe

16

posto anketiranih učenika bar je jednom u životu uzelo marihuanu

40

posto dječaka kladilo se u posljednjih mjesec dana

DR. MARIJA KRIBL

Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti

Bilo bi zgodno da roditelji ponekad oko ponoći prošetaju Tvrđom i vide kako to izgleda. Možda se i iznenade kad vide svoju kćer ili sina. Roditelji se moraju uključiti u prevenciju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

SPORAZUM IZMEĐU GRADA OSIJEKA I EKONOMSKOG FAKULTETA

Studenti na praksu
u gradsku upravu

3

ROĐENDAN PD-A SV. JOSIPA

Sv. Augustin: Tko pjeva, dvostruko moli