Regija
PRIKUPLJANJE NOVCA ZA UREĐENJE INFRASTRUKTURE

Komunalna naknada u Županji poskupljuje za 38 posto!
Objavljeno 16. rujna, 2013.

ŽUPANJA – Od 1. siječnja 2014. Županjci će plaćati 38 posto skuplju komunalnu naknadu! Posljednja korekcija bila je u rujnu 2011. kada je poskupjela 20 posto, a nepopularnu odluku o novom poskupljenju donijelo je Gradsko vijeće. Umjesto dosadašnjih 0,312 kuna, vrijednost boda, koji je osnova za obračun visine komunalne naknade, od sljedeće će godine iznositi 0,43 kune za četvorni metar korisne površine stambenog prostora u prvoj zoni grada.

Tako će vlasnici obiteljske kuće od 100 četvornih metara umjesto dosadašnjih 314 kuna plaćati 430 kuna godišnje. Sredstva prikupljena na ime komunalne naknade troše se namjenski za realizaciju Programa održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture. S obzirom na to da prikupljena sredstva nisu dostatna, manjak novca namirivao se iz gradskog proračuna. Zbog toga su se gradski čelnici odlučili povećati prihode od komunalne naknade.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Damir Parmać istaknuo je da je i nakon poskupljenja od 40-ak posto vrijednost boda u Županji među najnižima u Hrvatskoj, što govori da se, osim o kvalitetnijem održavanju objekata i uređaja komunalne infrastrukture, vodilo računa i o socijalnom momentu građana. Povećanju komunalne naknade oštro su se usprotivili oporbeni vijećnici. HDSSB-ovac Darko Lorger ustvrdio je da nije vrijeme ni za kakva poskupljenja ni dodatne presije na građane i tvrtke.

- Ta sredstva neće biti u funkciji otvaranja novih radnih mjesta, nego u funkciji njihovih zatvaranja. Hoće li, primjerice, Domil nakon poskupljenja otpustiti pet radnika ili Sladorana deset? Dobro razmislite što je potrebnije - ceste, staze, rasvjeta ili radna mjesta? - upitao je Lorger.

Vijećnik SDP-a Željko Džoić smatra da se nedostatak izvornih prihoda ne smije nadomještat namjenskim sredstvima od komunalne naknade čijim se povećanjem neće dobiti ništa, osim što će dugovanja građana biti još veća. Nezavisni vijećnik Ivan Grigić složio se s tim da je situacija vrlo teška i da se za poskupljenja teško odlučiti, ali da je to jedino rješenje.

- Tko ima kuću od 116 kvadrata u prvoj zoni, to je manje od kutije cigareta mjesečno. Interesantna je stvar, kada smo na aktualnom satu, svi nešto tražimo, a kada dođemo na to kako ćemo financirati te projekte, onda nastaju problemi - rekao je Grigić. Gradonačelnik Davor Miličević smatra da povećanje komunalne naknade ipak neće biti veliki udar na građane.

- Aktualna vlast u državi nije učinila ni milimetra pomaka nabolje, presija je sve veća, sve je više nezaposlenih i ljudi sve teže žive, pa nam ne preostaje ništa drugo nego pobrinuti se sami za sebe. Stoga smo morali razmišljati i o povećanju cijena naših usluga - zaključuje Miličević.

Kako bi se privuklo investitore i otvorila nova radna mjesta, napominje, potrebna je kvalitetna infrastruktura i stvaranje preduvjeta za gospodarski razvitak, nove investicije i zapošljavanje.M.Lešić Omerović

Vlasnici obiteljske kuće od 100 četvornih metara umjesto dosadašnjih 314 kuna plaćat će 430 kuna godišnje

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

Najčitanije iz rubrike