Ekonomija
SUŠA DESETKOVALE PROIZVODNJU

Kilogram baranjske začinske paprike - 150 kuna
Objavljeno 17. rujna, 2013.
Zbog slabijeg uroda bili smo prisiljeni podići cijenu, kažu baranjski povrtlari

KOPAČEVO - Tekuća godina, zbog velikih temperaturnih oscilacija i neujednačenog ritma padalina, baranjskim povrtlarima sigurno neće ostati u lijepom sjećanju. Posebice se to odnosi na one koji uzgajaju papriku, začinsku i “ajvaricu”.

- U proljeće je bilo mnogo kiše, a temperature su bile niže nego uobičajeno. Poslije je kišu zamijenila suša praćena visokim temperaturama, koje su premašivale 40 Celzijevih stupnjeva - veli Čaba Cickai, povrtlar iz Kopačeva, koji u vlasništvu ima približno jutro povrtlarskih površina, od čega je pola pod plastenicima, a pola “pod vedrim nebom”. Tvrdi da paprika dobro podnosi temperature do +32 stupnja, pa je, unatoč navodnjavanju kap na kap, primjetan slabiji prinos.

- Već se primjećuje nedostatak “ajvarice”, što će sigurno prouzročiti porast njezine cijene - kaže Cickai, naglašavajući da kompletan urod plasira na osječku tržnicu. Ističe da njegovi sumještani koji se bave proizvodnjom začinske paprike već sada razmišljaju o povišenju cijene, a neki su ovogodišnju mljevenu papriku na proteklim Ribarskim danima prodavali i po 150 kuna za kilogram. Unatoč relativno visokoj cijeni, većinu ponuđenog uspjeli su prodati.

- Zbog slabijeg uroda bili smo prisiljeni podići cijenu. U Baranji se ne melju bolesni plodovi, a kada se zna da je za kilogram mljevene paprike potrebno desetak kilograma svježe, uz slabu godinu, nije neobično što će većina proizvođača poskupiti taj svoj proizvod - dodaje jedan od kopačevskih proizvođača, naglašavajući da je riječ o začinu kojeg tijekom godine ne treba mnogo, pa 300-tinjak kuna u 365 dana nije neko bogatstvo. No, misle proizvođači paprike i na one plićeg džepa, pa svoja pakiranja već poodavno prilagođavaju zahtjevima tržišta - po 100 grama, ali i novoj cijeni od 15 kuna.

Iako je tradicija da se začinska paprika uzgaja pod vedrim nebom, ove su godine neke obitelji iz Kopačeva počele plasteničku proizvodnju. Rezultati će biti poznati nešto poslije.

Ivica GETTO
Margita neće iznevjeriti kupce

Ovogodišnja mljevena paprka moći će se kupiti i po nešto nižoj cijeni. Margita Majerhof, primjerice, čija je paprika dva puta pobijedila na luškom Paprika festu, za sada planira zadržati prošlogodišnju cijenu od 120 kuna za kilogram. “Istina je da je godina, što se paprike tiče, bila loša, ali imam svoje mušterije, koje ne želim iznevjeriti. Ove godine, dakle, 120 kuna, a iduće ćemo vidjeti”, kaže Margita. Zanimljive priče mogu se čuti u baranjskom Lugu, bar što se cijene paprike tiče. Je li riječ o zavisti ili nečem sasvim trećem, nismo uspjeli saznati, ali činjenica je da većina proizvođača ne može vjerovati da pojedinci mogu spuštati cijenu paprike na samo 100 kuna. No, dodaju, kakva cijena - takva paprika. Kako saznajemo, za 120 kuna papriku će prodavati i neki proizvođači iz Suze.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike