Osijek
CARINICI PROČEŠLJALI I OSJEČKU VELETRŽNICU

Na Veletržnici zaplijenjeno 10.150 kilograma voća i povrća
Objavljeno 16. rujna, 2013.
Akcija je počela u 9 sati ujutro, a osim voća zaplijenjen je i duhan je sunčane naočale

Samo dan nakon velike akcije područnog Carinskog ureda Zagreb, 40 ovlaštenih carinskih službenika Carinske uprave Sektora za nadzor Službe za mobilne jedinice osječkog područnog ureda u suradnji sa službenicima Porezne uprave, proveli su veliku akciju pročešljavanja Regionalne veletržnice Osijek.

Kako su službeno rekli, mjere nadzora obavljene su u cilju otkrivanja povreda zakonskih propisa kojima se regulira djelatnost trgovine i usluga, kao i otkrivanje povreda carinskih, trošarinskih i drugih propisa iz svoje nadležnosti, odnosno svega što spada u zonu sive ekonomije.

I dok je dan ranije u Zagrebu zaplijenjeno 20 tisuća kilograma različitog voća i povrća, za količinom zaplijenjene robe nije znatno zaostao ni Osijek.

- Obavljeno je ukupno 28 nadzora od kojih je u 21 slučaju utvrđena nepravilnost. Privremeno je oduzeto 10.150 kilograma raznog voća i povrća i 11,12 kilograma duhana. Protiv osoba koje su u prekršaju bit će podnesena prijava o počinjenom prekršaju. Riječ je o odredbama Zakona o trgovini gdje su kršene odredbe o mjestu prodaje gdje se prodavalo izvan mjesta koje je odredilo nadležno tijelo. Duhan je, naravno, prema Zakonu o trošarinama oduzet i nadzor obavljen. O pitanju zaplijenjenih sunčanih naočala obavit ćemo provjeru intelektualnog vlasništva, gdje će roba vjerojatno biti uništena. Razlog ovako velike današnje zapljene jest činjenica da inače ne idemo u toliko velik broj nadzora odjednom, nego idemo pojedinačno u dva ili tri slučaja dnevno možda - objasnila je jučer Alena Škrbec Pavlović, voditeljica Odjela za mobilne jedinice Osijek.

Iako je većina osoba kojima se dogodila zaplijena voća i povrća imala redovno registriran OPG, te podrijetlo robe nije bilo sporno, inspekcija im je zamjerila što nemaju registriranu trgovačku djelatnost, te registrirano prodajno mjesto.

- Problem je u tome što imamo papire i dokumente i naša roba je s naše njive, a ipak nam nose robu u Carinu i morat ćemo kod suca za prekršaje, jer ne smijemo prodavati na ovom mjestu. S druge strane na tržnici nema slobodnog mjesta za prodaju i gdje da ja prodajem svoju robu? Imam četvero djece i ne znam šta ću sada. Vrijednost zaplijenjene robe mi je negdje oko tisuću kuna, uglavnom sam imao krumpir i luk u vrećama od 10 i 20 kilograma - ispričao nam je Marko Lozančić iz Ivanova.

Carinici napominju kako će o izricanju kazni odlučivati prekršajni sud s poreznom upravom, te kako postoji mogućnost da sva roba bude vraćena.

Nefreteta Z. EBERHARD

21

slučaj nepravilne prodaje pronašla je jučer Carina

11,12

kilograma rezanog duhana zaplijenjeno je jučer u Osijeku

O izricanju kazni odlučivat će prekršajni sud s Poreznom upravom, a postoji mogućnost da sva roba bude vraćena

Najčitanije iz rubrike