Osijek
ODRŽANI DRUGI OSJEČKI DANI ENERGIJE U OKVIRU PROJEKTA CONURBANT

Premašiti cilj EU za smanjenje emisije ugljičnog dioksida do 2020. godine
Objavljeno 14. rujna, 2013.

I ovogodišnji osječki Dani energije održali su se u okviru projekta Conurbant iz programa Intelligent Energy Europe u kojemu se Osijek pojavljuje kao partner s još 500-tinjak gradova diljem Europe. U sklopu ovoga projekta Osijek je prošle godine pristupio Sporazumu gradonačelnika, glavnom europskom pokretu koji uključuje lokalnu i regionalnu upravu koje se dobrovoljno posvećuju povećanju energetske efikasnosti i upotrebi obnovljivih izvora energije na svom području. Potpisnici Sporazuma time žele, ne samo ostvariti, već i premašiti cilj EU za smanjenje emisije ugljičnog dioksida do 2020. godine.

Dvodnevna radionica započela je u četvrtak radnom skupinom na kojoj je zainteresiranim predstavnicima gradova i općina predstavljen Sporazum gradonačelnika. Potom je održana radionica Fonda za zaštitu okoliša i energentsku učinkovitost s pregledom trenutno raspisanih natječaja, prije svega za sufinanciranje energentskih pregleda.

Naposljetku, jučer (petak) je održan Dan otvorenih vrata - u Solarnoj kući Grada Osijeka održana je izložba “Obnovljivi izvori energije” koju su pod vodstvom dr. Davora Kralika pripremili studenti osječkog Poljoprivrednog fakulteta.

Implementacija projekta Conurbant počela je u lipnju 2011. godine te traje do lipnja iduće godine, a Osijek je u ovaj projekt uključio i Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac i Vinkovce. Svi oni uskoro će predsatviti i svoje Akcijske planove energentski održivog razvitka. D. Kuštro

Možda ste propustili...

FINANCIRANJE “PROJEKTA OSIJEK”

Za drugu fazu višeod 250 milijuna kuna

NAKON ŠTO SU GODINAMA PLAĆALI ISTU CIJENU

Za dva ista groba odjednom je grobna naknada različita?!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas