Osijek
ODRŽANI DRUGI OSJEČKI DANI ENERGIJE U OKVIRU PROJEKTA CONURBANT

Premašiti cilj EU za smanjenje emisije ugljičnog dioksida do 2020. godine
Objavljeno 14. rujna, 2013.

I ovogodišnji osječki Dani energije održali su se u okviru projekta Conurbant iz programa Intelligent Energy Europe u kojemu se Osijek pojavljuje kao partner s još 500-tinjak gradova diljem Europe. U sklopu ovoga projekta Osijek je prošle godine pristupio Sporazumu gradonačelnika, glavnom europskom pokretu koji uključuje lokalnu i regionalnu upravu koje se dobrovoljno posvećuju povećanju energetske efikasnosti i upotrebi obnovljivih izvora energije na svom području. Potpisnici Sporazuma time žele, ne samo ostvariti, već i premašiti cilj EU za smanjenje emisije ugljičnog dioksida do 2020. godine.

Dvodnevna radionica započela je u četvrtak radnom skupinom na kojoj je zainteresiranim predstavnicima gradova i općina predstavljen Sporazum gradonačelnika. Potom je održana radionica Fonda za zaštitu okoliša i energentsku učinkovitost s pregledom trenutno raspisanih natječaja, prije svega za sufinanciranje energentskih pregleda.

Naposljetku, jučer (petak) je održan Dan otvorenih vrata - u Solarnoj kući Grada Osijeka održana je izložba “Obnovljivi izvori energije” koju su pod vodstvom dr. Davora Kralika pripremili studenti osječkog Poljoprivrednog fakulteta.

Implementacija projekta Conurbant počela je u lipnju 2011. godine te traje do lipnja iduće godine, a Osijek je u ovaj projekt uključio i Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac i Vinkovce. Svi oni uskoro će predsatviti i svoje Akcijske planove energentski održivog razvitka. D. Kuštro

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZVANREDNA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Vrkić: Nedvojbeno je, truju pse! Za koji ćemo dan znati čime

2

INCIDENT U SARVAŠKOJ ŠKOLI

Učeniku pao prozor na
glavu usred nastave

3

AKCIJA ŽUPANJSKOG TATTOO MAJSTORA ZA UDRUGU POBJEDE

Tetoviraj se i pomozi napuštenim psima!

oglas