Regija
I ŽUPANJSKI KONJOGOJCI UPREGNULI LIPICANCE

Vinkovcima u svatovskim zapregama, u fijakeru im i bandaš i bandašica
Objavljeno 13. rujna, 2013.

I županjski su bećari, članovi Konjogojske udruge Stari graničar, upregnuli lipicance, odjenuli ko snijeg bijele široke šokačke rubine, nakosili šešire i uputili se na Vinkovačke jeseni, na mjesto svetkovine hrvatske izvorne tradicijske kulture… I ovaj će put, kao i toliko puta dosad, dati poseban svečani štih toj manifestaciji.

Dosadašnjih su godina na Jesenima uvijek obrađivali određenu temu, oživljavali stari šokački običaj ili neku povijesnu tematiku. I uvijek plijenili pozornost gledatelja koji su uživali u njihovom originalnom predstavljanju. Ove su se godine prvi put odlučili za slobodan stil.

Županjska je udruga, koja okuplja 180 članova, vodeća prema broju zaprega kojima raspolažu i u svakom je trenu, kaže tajnik udruge Marko Maroševac, spremno 10, 12, zaprega na koje se uvijek može računati. Svečanost otvorenja Vinkovačkih jeseni uveličat će šest jahača iz Konjogojske udruge Stari graničar, na gizdavim lipicancima, u tri para s tri razne nošnje – proljeće, ljeto i zima. A u nedjeljnoj povorci ulicama grada sudjelovat će dvije zaprege i četiri jahača. Zaprege će, kako to nalaže šokački svatovski običaj, biti okićene bršljanom i cvijećem, a u njima će se šepuriti županjske snaše u svečanom narodnom ruhu, ponosno pokazujući svijetu što imaju i umiju i što su im u zalog ostavili njihovi stari, da ljubomorno čuvaju i prenose s koljena na koljeno. Maroševac će u posebnom fijakeru okićenom žitom voziti bandaša i bandašicu koji nose krunu i vijenac od upletene pšenice i posvećeni kruh. Riječ je o središnjim osobama poznate manifestacije Dužionica 2013., žetvenom običaju bunjevačkih i šokačkih Hrvata, održanoj krajem srpnja u Somboru, kojim se obilježava završetak svih žetvenih radova. M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

Najčitanije iz rubrike