Regija
NA OBUCI OSAM VATROGASACA

Orahovčanin Robert Orina postao jedan od instruktora simulacije plamenog udara
Objavljeno 13. rujna, 2013.

ORAHOVICA - Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije poslala je osam vatrogasaca u Ivanić Grad na prvi dio tečaja za instruktore simulacije plamenog udara. Među njima bio je Orahovčanin Robert Orina, koji je tako postao jedan od 70 instruktora u Hrvatskoj.

- Tečaj se sastojao od pet napornih dana bez stanke. Uključeni su teorijski praktični dio, ulasci u simulator, vježbe s mlaznicama, kontroliranje požara, prepoznavanjem i čitanje svih parametara gorenja te vođenje brige o sigurnosti polaznika. Sve to uz aparat za zaštitu dišnih organa na sebi. Polaganje za simulator plamenog udara sastoji se od četiri ulaska. U prvom ulasku vatrogasci promatraju požar od razbuktane faze do zgarišta, drugi ulazak rezerviran je gledanje plamenog udara, propaljivanje dimnog sloja i ulazak u plameni udar. U trećem ulasku vatrogasci blokiraju plameni udar, odnosno upoznavaju se s načinom gašenja, a četvrti ulazak odnosni se na snalaženje u prostoru punog dima, nalaženje požara te odimljavanje prostora – priča Orina. Kaže kako u tijeku dana kada se ulazi u tzv. brodski kontejner gdje se nalazi simulacija plamenog udara, vatrogasci moraju popiti 3-4 litre mineralne vode jer se tijekom vježbe izgubi do kilogram i pol tjelesne težine znojenjem.

- Na obuci se temperatura na dnu kontejnera penje od 150 stupnjeva do 300 kod glave vatrogasca, 650 stupnjeva na vrhu i 1.200 u ložištu. S obzirom na tako visoke temperature, kao i pri stvarnim intervencijama, na obuci u simulatoru smiju sudjelovati samo osobe koje prođu liječnički pregled i koje su prošle obuku za nošenje parata za zaštitu dišnih organa.

U kontejneru smo boravili 30 minuta – nastavlja Orina. Mnogi se pitaju što je to plameni udar ili kako ga vatrogasci zovu - flashover:

- Plameni udar zatvorenog ventiliranog prostora naziva se flashover, a događa se u fazi između početnog i razbuktanog požara. Pod pojmom ventiliranog prostora podrazumijevamo prostoriju u kojoj su zbog požara popucala prozorska stakla ili izgorjela vrata, što omogućava dotok svježeg zraka. Mnogi kažu kako je flashover moguć samo u Americi, no svakog dana i u Hrvatskoj je opasnost sve veća jer je sve veća praksa kupnje plastične stolarije kroz koja ako se zatvori, nema dotoka zraka – kaže Orina te dodaje da ovo polaganje nije samo osposobljavanje za simulaciju plamenog udara.

- Uvježbavaju se i druge za vatrogasce životno važne stvari poput kretanja u zadimljenom i požarom zahvaćenom prostoru, međusobna komunikacija i rad s mlaznicama. Vatrogasac koji prođe takvu obuku sigurniji je u sebe, u zaštitnu opremu, u kolege, bolje razumije požar i spremniji je – zaključuje Orina.V.Grgurić

3-4

litre mineralne vode vatrogasac mora popiti tijekom vježbe

Možda ste propustili...

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike