Osijek
PROJEKT ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE

Solarni automobil iz Osijeka na utrci
Objavljeno 11. rujna, 2013.

OSIJEK - Osam učenika Elektrotehničke i prometne škole Osijek, uz potporu mentora, izradilo je solarni električni automobil s kojim će ove subote (14. rujna) nastupiti na utrci solarnih automobila u Sisku. Uz Osječane i domaćine iz Siska, na utrci će nastupiti i učenici iz Velike Gorice, Kutine i Zadra, a naši momci vjeruju u pobjedu, rekli su nam na jučerašnjem predstavljanju svog automobila.

Riječ je o trokolici koja za pogon koristi motor za električne bicikle snage 1,5 kW, a četiri akumulatora od 12V, spojena serijski, pune se strujom iz šest solarnih panela. Automobil i njegov vozač Filip Topolovec zajedno teže oko 300 kilograma, a ovisno o uvjetima automobil postiže maksimalnu brzinu između 30 i 40 kilometara na sat. Jednom napunjeni, akumulatori skladište dovoljno energije da automobil pri punoj brzini vozi tri sata, čak i bez punjenja, a kada sunce nadopunjava akumulatore vožnja teoretski može trajati neprekidno.

Osječki srednjoškolci tako su postali dio projekta SOELA vrijednog nešto manje od 189.000 eura, financiranog iz fondova Europske Unije kojemu je cilj promovirati i razvijati alternativne izvore energije, obrazovati učenike, poboljšati standard praktične nastave...

- Nakon utrke nastavit ćemo razvijati automobil i želimo ga približiti izgledu i funkcionalnosti serijskog automobila, dodati svjetla, pokazivače smjera i slično. Mi smo među pionirima kada pričamo o solarnim automobilima u Hrvatskoj, čak i Europi, i veliko je iskustvo raditi na ovom projektu, rekao je Topolovec.

Zadovoljan učinjenim je i mentor Mirko Mesić koji je, uz pomoć Tomislava Vdovjaka koordinirao rad, trud i kreativnost Matiasa Kneževića, Marka Ribarića, Danijela Rakića, Filipa Topolovca, Tomislava Turšćaka, Luke Žagara, Marka Hercega i Josipa Spišića.

- Ponosan sam na momke koji su pokazali velik interes, znanje i želju za radom, zaključio je Mesić. I.Sekol

300

kilograma

40

kilometara na sat brzina

6

solarnih panela

4

akumulatora

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike