Regija
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA VIROVITIČKO-PODRAVSKA:

Država poljoprivrednike
gura na prosjački štap
Objavljeno 11. rujna, 2013.

VIROVITICA - I Županijska skupština virovitičko-podravska održala je tematsku sjednicu o pljoprivredi, kojoj, međutim, nisu nazočili vijećnici koalicije SDP – HNS LD – HSPD. O problemima poljoprivrednih proizvođača govorili su predstavnici poljoprivrednika, poljoprivrednih udruga, mljekara, proizvođača meda, povrtlara, voćara i gospodarstvenika. Još je jedanput istaknuto da su poljoprivreda, i s njom povezane djelatnosti, od posebnog značenja za ukupan razvoj Virovitičko-podravske županije kao izrazito agrarnog područja.

- Nužno je provoditi permanentnu edukaciju poljoprivrednih proizvođača o poljoprivrednoj politici EU te svim uvjetima koje ona propisuje u odnosu na ovu gospodarsku granu, ali i udruživanje nositelja proizvodnje kako bi bili što konkurentniji europskim proizvođačima – istaknuo je župan Tomislav Tolušić.

Od Vlade RH traži se da zbog okolnosti u kojima se nalaze hrvatska poljoprivreda u državnom proračunu osigura maksimalna moguća sredstva za iduću godinu, kako je to propisano zakonom o potporama. Ponovljeno je i da se novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, kojim je ukupno odlučivanje o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem stavljeno u nadležnost tijela središnje države, favoriziraju veliki sustavi, koji u odnosu na seljaka i OPG-ove imaju prednost u svakom pogledu. Takvo je rješenje nedopustivo jer je proteklih godina zemljišnom politikom seljacima i poljoprivrednim gospodarstvima omogućeno da dobivanjem državnog poljoprivrednog zemljišta na duži rok kroz zakup ili prodaju osiguraju stabilniji uvjeti proizvodnje, što je potaknulo i znatan porast njihovih ulaganja - osuvremenjivali su mehanizaciju, gradili suvremene farme, podizali nove nasade voćaka, staklenike i plastenike - poručuju vijećnici. Novi zakon sav taj trud i ulaganja baca u vodu i realno prijeti opasnost da će neodgovornom i nestručnom politikom seljak i selo biti dovedeni na rub propasti i pasti na prosjački štap.

Od Vlade se traži da se ispravi očita nepravda u isplati državnih potpora za prošlu godinu jer su, primjerice, ratari, voćari i povrtlari bili diskriminirani i primili za oko 37 posto umanjen iznos potpora, što je, kažu, protuzakonito, te se za takvo postupanje traže sankcije. (S.K.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike