Regija
USPJEŠNE NE TJERATI IZ HRVATSKE

Prijedlog Vladi: Peleti trebaju biti
energent od strateškog interesa za RH
Objavljeno 12. rujna, 2013.
Proizvođače podržava i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić

ŽUPANJA – Klaster proizvođača peleta od Vlade RH traži da se proizvodnja tog energenta proglasi strateškim interesom za RH. Takav zahtjev upućen je nakon što je vlasnik najveće tvornice za proizvodnju drvenih peleta u Hrvatskoj, županjske Šišarke, najavio preseljenje proizvodnog pogona u Srbiju.

Zbog nemogućnosti dobivanja višegodišnjih ugovora od Hrvatskih šuma za drvnu biomasu, proizvođači peleta ostavljeni su bez sirovine i bačeni na koljena. Sirovinu mogu kupovati isključivo na licitacijama, što je prava lutrija. To više što se nakon ulaska RH u EU za hrvatsku sirovinu na licitaciji mogu natjecati i Austrijanci, Talijani..., koji od svojih država dobivaju i subvencije za kupnju sirovine na inozemnim tržištima. A bez sirovine za upošljavanje kapaciteta i kontinuiranu proizvodnju, proizvođači neće moći zadržati ni kupce.

– Za sada smo si uspjeli osigurati sirovinu do kraja godine, jer najvažnije je da proizvodnja ne trpi, a što nas čeka 2014. uskoro ćemo vidjeti. Iskreno se nadam da će Vlada prihvatiti naš zahtjev i pelete proglasiti energentom od strateškog interesa za RH, što bi nam dalo određenu sigurnost i više ne bismo morali strepjeti hoće li nam proizvodnja stati zbog nedostatka sirovine. U suprotnome, loše nam se piše - upozorava vlasnik Šišarke Mijo Ćošković, koji je sa sinom Ivanom, direktorom te tvornice, i pokrenuo spomenutu inicijativu preko strukovnog klastera prema resornom ministarstvu.

Naime, dobivanjem povlaštenog statusa peletarima bi se osiguravalo 70 posto potrebne sirovine, a ostatak bi nabavljali na licitacijama, što smatraju prihvatljivim.

Ćoškovićeva najava o mogućem preseljenju proizvodnje u Srbiju, o čemu smo pisali krajem srpnja, uzburkala je javnost jer neshvatljivo je da jedna uspješna tvornica, okružena bogatom šumom, vapi za sirovinom i spas mora tražiti u susjednoj državi. Nakon objave priče, dogodili su se određeni pozitivni pomaci. Ćoškovićima se javio i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić, kojemu preseljenje vodećeg peletara u Srbiju također nije u interesu. Dao im je potporu u njihovu zahtjevu i ponudio pomoć u posredovanju između klastera peletara i Vlade RH.

Ćošković ističe da su peleti znatno povoljniji i ekonomičniji energent od fosilnih goriva i cilj je omogućiti da više peleta ostane i plasira se na domaćem tržištu jer je riječ o izvoru energije velike dodane vrijednosti. Za to je, naglasio je, potrebna potpora državnih institucija i građana. Pojašnjava da su peleti kruto biogorivo proizvedeno iz biomase, pogodno za grijanje obiteljskih kuća, hotela, bolnica i drugih javnih ustanova. Prednost im je i to što su oko 50 posto jeftiniji od loživog ulja, odnosno što dva kilograma peleta imaju jednaku energetsku vrijednost kao jedna litra loživog ulja.

U svakom slučaju, do sljedeće poslovne godine situacija će se iskristalizirati, peletari će znati na čemu su i na što mogu računati, a tada će znati i povući određene poteze. Ako ne bude druge mogućnosti - poslovanje nastaviti u Srbiji.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Županija subvencionira kupnju peći na pelete

– Peleti su relativno novi na našem tržištu i uvjeren sam da će u skorije vrijeme bolnice, škole i druge ustanove prijeći na grijanje tim ekološkim energentom, a s tim u svezi pokrenuli smo i određene akcije. Podupire nas i Vukovarsko-srijemska županija koja je lani građanima subvencionirala kupnju peći za pelete u 50-postotnom iznosu, a pomoći će i ove godine - ističe Ćošković.

Ako Vlada prihvati prijedlog, peletarima bi se osiguravalo 70 posto sirovine

Cilj je omogućiti da više peleta ostane i plasira se na domaćem tržištu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike