TvObzor
ROBERT ZUBER

Dokumentarci doživljavaju kreativnu renesansu
Objavljeno 13. rujna, 2013.
Zajedno sa svojim kolegama pokušavamo i rad u dokumentarnom odjelu prilagoditi tom, prema mojem mišljenju, dobrom programskom zaokretu

Poznati HRT-ov novinar, urednik i redatelj dokumentaraca Robert Zuber od nedavno obnaša funkciju rukovoditelja odjela Dokumentarna produkcija. U programu HRT-a uskoro će se početi prikazivati nova emisija “Društvena mreža” u čijem će nastanku sudjelovati i njegov Dokumentarni odjel.

- Emisija zapravo nije moja u autorskom, ili uredničkom/voditeljskom smislu. Emisiju sadržajno studijski rade kolege iz Obrazovno-znanstvenog odjela. Njome je stvoren novi popodnevni termin koji će svakodnevno otvarati teme iz sektora znanosti, obrazovanja, zdravstva, civilnih tema, tema umirovljenika i tome slično.

Ukinut “Paravan”

Koja će biti vaša funkcija u emisiji?

- Dokumentarni odjel u ovoj emisiji sudjeluje u njezinu prvom dijelu, kada koncepcija emisije predviđa emitiranje dokumentarnih filmova koji tematiziraju spomenute teme, nakon kojih se u studiju o onome što se vidjelo raspravlja s gostima, bilo stručne ili pak iskustvene vokacije. U njoj će dakle biti prikazani filmovi kolega autora izvan televizije koji su svoje filmove snimali u neovisnoj produkciji, a prema kojima televizija ima obvezu u određenom postotku prikazivati filmove upravo iz kvote hrvatske neovisne produkcije.

Kada će se početi prikazivati, odnosno koji je termin rezerviran za nju?

- S početkom jesenske sheme započinje i emitiranje ove emisije. Njezin je termin od ponedjeljka do četvrtka, s početkom u 14.40, u trajanju od jednog i pol sata.

Što je s emisijom Paravan? Hoće li se i dalje prikazivati?

- Ne, dolaskom u Dokumentarni odjel i preuzimanjem novih obveza, bilo je lako shvatiti da se obveze koje bi emisijom “Paravan” i u novoj sezoni pred mene bile stavljene jednostavno ne mogu kvalitetno ispuniti. Stoga te emisije u predstojećoj sezoni u programu nema, no vjerujem kako u tom terminu, utorkom navečer, nudimo jednako kvalitetnu promjenu - dokumentarni termin “Pogledi”. U njemu namjeravamo premijerno emitirati dokumentarne filmove, prije svega suvremene, recentne, aktualnopolitičke, istraživačke tematike iz Hrvatske.

Kreativni mostovi

Odnedavno ste rukovoditelj odjela Dokumentarna produkcija. Što vam je donijela nova poslovna funkcija?

- Pa, eto, recimo prvo to što sam već izrekao, više nisam voditelj i urednik emisije, a time ni novinar Informativnog programa. No pritom se otvorio velik broj novih mogućnosti, kreativnosti pa i novih suradnji s kolegama koje sam do sada poznavao, a sada su postali kolege s kojima svakodnevno surađujem. Također, donijela mi je mogućnost stvaranja kreativnih mostova između autora unutar televizije i onih izvan nje, odnosno kreativnih tokova u dokumentarizmu koji, kako u Hrvatskoj, tako i u regiji, prolazi kroz svojevrsnu kreativnu 'renesansu'.

Planirate li neke promjene u tom odjelu?

- Promjene u smislu otvaranja programskih termina dokumentarnim sadržajima, u atraktivnijim terminima nego u prošlosti, već je učinilo samo programsko uredničko i produkcijsko vodstvo kuće. Zajedno sa svojim kolegama pokušavamo i rad u dokumentarnom odjelu prilagoditi tom, prema mojem mišljenju, dobrom programskom zaokretu. Ono što bih, uz već spomenuti svakodnevni termin “Društvene mrže”, i termin utorkom “Pogledi”, istaknuo jest i večernji termin srijedom za naše povijesne, putopisne, biografske serijale koji nam donose priče o zagrebačkim šansonama, serijal o Ivi Tijardoviću, Miki Tripalu... U svakom slučaju, vjerujem da nudimo dovoljno razloga da se gledatelji ugodno iznenade i ponovno prisjete zašto vole Dokumentarni program HRT-a.

Autor: Ivana KOCIJAN
Možda ste propustili...

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike