Regija
ŽUPANJSKA SLADORANA:

Otkupna cijena repe u 2014.
bit će tristo kuna za tonu
Objavljeno 10. rujna, 2013.
Prosječni prinosi bit će oko 51, 52 tone po hektaru, a digestija 14,5 posto

ŽUPANJA – Tradicionalna manifestacija Dan polja šećerne repe u organizaciji županjske Sladorane održana je jučer u Vinkovcima, gdje je brojnim proizvođačima predstavljeno pokusno polje u vlasništvu Nikole Bure. Na pokusnom polju testiraju se dosadašnje i nove sorte šećerne repe s ciljem povećanja kvalitete i prinosa, što je ključno za konkurentnost hrvatskih proizvođača na tržištu EU. Viro i Sladorana sa svojim kooperantima kontinuirano rade na podizanju kvalitete šećerne repe pružajući im financijsku i stručnu pomoć.

Direktor Sirovinske službe Ivo Rešić ustvrdio je da je vegetacijska 2013. bila izuzetno nepovoljna godina za ratarske kulture, što se odrazilo i na manje prinose i postotak šećera u repi. Prosječni prinosi bit će oko 51, 52 tone po hektaru, a digestija 14,5 posto. Što se tiče ugovaranja sjetve za sljedeću godinu, najavio je da će otkupna cijena repe biti niža od ovogodišnjih 340 kuna i iznosit će 300 kuna za tonu na bazi digestije od 16 posto.

– Mi smo vam na raspolaganju i nastojat ćemo vam kroz razne mjere pomoći smanjiti troškove i povećati proizvodnju kako biste ostvarili što veću zaradu - poručio je Rešić. Inače, otkupna cijena repe u EU iznosi tridesetak eura, što znači da će županjska i virovitička šećerana ponovno plaćati iznadprosječnu cijenu. No, treba napomenuti i to kako su u europskim zemljama mnogo veći prinosi i upravo je glavni cilj grupacije Viro-Sladorana angažiranjem stručnjaka pomoći proizvođačima kako bi povećali prinose i kvalitetu repe.

– Ako povećamo prinose na 70 i više tona po hektru, a istodobno podignemo kvalitetu repe i povećamo digestiju, proizvođači će uz cijenu od 300 kuna moći još bolje zaraditi. Dakle, moramo težiti kvaliteti i povećanju prinosa - ističe predsjednik Uprave Sladorane Luka Burilović.

Napominje kako je u posljednjih godinu dana znatno pala cijena šećera, za čak sto eura po toni, a otkupna cijena repe uvijek se veže uz cijenu šećera. Obraćajući se proizvođačima, Burilović je najavio da će kampanja slatkog korijena početi 20. rujna, do kada bi se trebali osigurati optimalni uvjeti za početak vađenja repe. Za razliku od prošle, koju je zbog ekstremne suše nazvao godinom za zaboraviti, situacija na terenu ipak nije toliko loša i repa je ove godine u relativno dobrom stanju, pa se očekuje i mnogo bolja godina i u financijskom dijelu nego lani. Od ukupno 193 tisuće tona, koliko je pravo hrvatskih šećerana na proizvodnju u EU, Sladorani je dodijeljeno 67.507 tona, pa će u predstojećoj kampanji biti proizvedena upravo ta količina šećera.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
REPA NAJDOHODOVNIJA KULTURA

Ova proizvodna godina, ističe Burilović, ponovno je pokazala da je repa najdohodovnija kultura, a tako će i ostati. S repom nema nikakvih nepoznanica jer proizvođači unaprijed znaju sve uvjete proizvodnje i otkupa, a za repu je specifično i to što je siju samo najbolji proizvođači.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana