Regija
VITEŠKI TURNIR NA JANKOVCU

Vitezovi i gledatelji oživili srednji vijek
Objavljeno 9. rujna, 2013.
Sve najjače viteške udruge Hrvatske skupile su se na jednom mjestu

U organizaciji Reda vitezova Ružice grada Orahovica te u suorganizaciji Turističke zajednice Čačinci i općine Čačinci, Parka prirode Papuk, Šumarije Čačinci i općine Velika, u park šumi Jankovac održan je veličanstveni viteški turnir.

U dva dana kroz Jankovac je prošlo oko 3.000 ljudi iz cijele Slavonije i Baranje, Podravine pa i šire. Svi su živjeli u duhu srednjeg vijeka, od izvođača do gledatelja, bilo je tu mačevanja, gađanja lukom i strijelom, viteških borbi...

Oživljavanje povijesti srednjega vijeka ostvareno je uz glavni motiv, srednjovjekovnu utvrdu Klak, koja se nalazi nadomak Jankovca, a vitezovi su prikazali borbu za tu utvrdu u dvije faze, dnevnoj i noćnoj, a upravo je taj događaj bio najatraktivniji dio ove sjajne dvodnevne manifestacije.

- Ovo je bilo nešto sjajno, nešto što na ovom području još nije viđeno. Sve najjače viteške udruge Hrvatske skupile su se na jednom mjestu i svi su dali maksimum da ova manifestacija bude ovako jedinstvena i veličanstvena. Prezentirali smo sve ono što je činilo srednji vijek, od sajma starih obrta do viteških nadmetanja u mačevanju i streličarstvu te naravno uprizorena je povijesna bitka koja se svojedobno dogodila ispod starog Klaka, a posjetitelji su u tijeku oba dana imali priliku i kušati jela koja su se spremala u srednjem vijeku. Hvala svima koji su pomogli ovome turniru, svi suorganizatori općine Čačinci i Velika te njihove turističke zajednice, Šumarija Čačinci, Park prirode Papuk, djelatnici Jankovca i drugi koji su pomogli odradili su sjajan posao, a uz ovaj ambijent prirode i ljepote može dati samo Jankovac i mogu zaključiti kako je ovaj turnir već sada uzeo jedno od najvećih mjesta viteških turnira u Hrvatskoj – kaže Vlado Grgić, predsjednik Reda vitezova Ružice grada Orahovica.

Posjetitelji su uživali u nastupima trbušnih plesačica, vatrenom showu, natjecanju u streličarstvu, bohurtu - najekstremnijem obliku mačevanja, svečanim mimohodom predstavile su se sve viteške udruge koje su pristigle iz cijele Hrvatske, a u završnom danu iznimno atraktivan bio je nastup osječkog bubnjarskog sastava Ritmos.

- Prezadovoljni smo tijekom cijele manifestacije. Hvala orahovačkom redu vitezova Ružice grada što je oživio povijest ovoga kraja, što ju je vratio u dane bogate slavonske prošlosti. Mi smo dali sve od sebe da posjetitelji i sudionici budu zadovoljni, osigurali smo besplatan prijevoz svima, autobusom od Slatinskog Drenovca do Jankovca i na kraju mogu reći da unatoč tome što je ovo prvi viteški turnir na Jankovcu, odrađen je na vrhunskoj razini sa svih strana – kaže načelnik općine Čačinci i predsjednik TZ Čačinci Mirko Mališ.

Treba reći da je Srednjovjekovni viteški turnir na Jankovcu održan i u sklopu Dana Virovitičko-podravske županije. I kada su odzvonili zvuci mača, hrabro viteško srce krenulo u boj, zasvirale dvorske trube i opalili topovi, vratila se povijest u slavonski biser prirode, srednji vijek bio je u jankovačkom zraku!

Vladimir GRGURIĆ

BILO JE I RANJENIKA

HGSS Stanica Orahovica dežurala je na Viteškom turniru i već prvog dana HGSS je dobio dojavu o natjecatelju koji je na području Ivačke glave iščašio desni skočni zglob. Kako se jedan spašavatelj nalazio u blizini mjesta nesreće, ozlijeđeni je brzo lociran, imobiliziran te prevezen do planinarskog doma Jankovac, a potom je upućen na daljnju opservaciju u mjestu prebivanja. “Obzirom na veliku koncentraciju hladnog oružja, količine baruta i borbi, tijekom manifestacije došlo je i do nekoliko lakših ozljeda. Dežurna ekipa intervenirala je kod jednog pada posjetitelja, jedne lakše ozljede zglobova šake sudionice viteškog turnira te je na medicinski pregled upućena još jedna osoba zbog slučajnog opaljenja replike srednjovjekovnog vatrenog oružja”, priopćio je HGSS.(S.L.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike