Regija
U PRORAČUNU 40 POSTO PLANIRANIH PRIHODA

Županja: Prihodi od poreza manji
za pola milijuna kuna nego lani
Objavljeno 9. rujna, 2013.

ŽUPANJA – Pred gradskim vijećnicima u petak će se naći polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna Grada Županje u 2013. godini. U prvih šest mjeseci ostvareni su prihodi i primici od 11,120.459 kuna, što je 39,6 posto u odnosu prema planu. Izvorni prihodi poslovanja manji su za 10,6 posto, odnosno za 1,290.859 kuna u odnosu prema prošloj godini. Smanjeni su i prihodi od donacija, za 17,18 posto, a podbacili su i prihodi od poreza, koji su manji za gotovo pola milijuna kuna nego lani. Za čak 751 tisuću kuna niži su i prihodi po posebnim propisima. Ukupni rashodi i izdaci proračuna Grada Županje u prvih šest mjeseci ove godine iznose 11,976.757 kuna i manji su za 21,1 posto nego lani. Postotak ostvarenja u odnosu prema planu za 2013. godinu je 42,7 posto. Iz izvješća o izvršenju proračuna vidljivo je da je kriza nastavljena i u 2013. godini.

– Kao i protekle godine, opći zaključak i pravilo u ovakvim uvjetima poslovanja je smanjenje izvornih prihoda gradskog proračuna. S druge strane, sve je veći pritisak na izvorne rashode, posebno financiranje društvenih djelatnosti, što za posljedicu ima da nam izvorni prihodi ne pokrivaju izvorne rashode - ističe u svome zaključku pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Županje Joso Mikić. Dodaje da je to posebno vidljivo u ostvarenju proračuna, gdje su svi razdjeli proračuna koji su vezani uz izvorne rashode i financiranje tekućih potreba ostvareni s više od 50 posto, za razliku od razdjela Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, čija je rashodna strana ostvarena s 22,1 posto.

– Zbog daljnjeg nastavka krize potrebno je pridati veću pozornost izvršavanju proračuna kako bi se postigla ravnoteža i da ne bude prelijevanja namjenskih prihoda u izvorne - tekuće rashode - napominje Mikić, dodajući da i dalje treba voditi računa o racionalnom trošenju proračunskih sredstava.

No, unatoč svim teškoćama, Grad je, kako ističe, uredno i na vrijeme servisirao sve svoje financijske i materijalne obveze. M. Lešić Omerović

Nema opasnosti od blokade

Županjski gradonačelnik Davor Miličević ističe da može biti zadovoljan polugodišnjim izvršenjem gradskog proračuna, posebice kada se uzme u obzir situacija u okruženju i financijski problemi koje imaju u drugim gradovima.

- U strukturi duga nemamo obveza koje bi nas dovele u blokadu. Sve svoje obveze redovito podmirujemo te smo 1,8 milijuna kuna minusa iz prošle godine smanjili na 1,2 milijuna kuna. Ako uspijemo naplatiti komunalni doprinos za zgradu kod Šumarije, a što realno uskoro očekujem, proračun će biti u plusu za 200 tisuća kuna - ističe Miličević.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike