Regija
SELJACI U OČEKIVANJU GODOTA

U sjetvu s minimumom gnojiva
jer ne znaju što im nosi 2014.
Objavljeno 9. rujna, 2013.
Država tri puta više prihoduje od seljaka nego što im vrati, tvrdi Brlošić

ĐAKOVO – Prošla su dva tjedna otkako su predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore i poljoprivrednih proizvođača zakucali na vrata Ureda predsjednika RH Ive Josipovića kako bi ga upoznali s razlozima zbog kojih su dva tjedna prosvjedovali na cestama. Ponajprije, predsjednika su molili da im pomogne utvrditi je li i u kojoj mjeri bilo nepravilnosti pri isplati potpora. Danas, u iščekivanju rezultata razgovora s Josipovićem od kojeg još nema glasa, seljaci u svoja polja ulaze kako bi obavili poslove oko jesenske sjetve na kulturama kao što je uljana repica, ili pak skinuli suncokret koji je dobro urodio, ali će mu cijena, kažu upućeni, biti katastrofalno niska, čak upola niža od lanjske.

Najavljenu bitku za neisplaćene potpore preko ustavne tužbe poljoprivrednici još nisu započeli jer, kaže Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Komora traži službene podatke od Agencije za plaćanje kako bi uvidjeli je li bilo nepravilnosti u isplatama.

- Zahtjev je upućen, no na žalost nikakav odgovor nismo dobili. To je prvi korak, tek nakon njega možemo vidjeti postoji li osnova za daljnje postupanje - kaže Brlošić.

Jesenska sjetva, kaže, počela je za uljanu repicu i već praktički ulazi u finiš, unatoč tome što je zemlja suha i teško je napraviti strukturu koju repica zahtijeva. Sjetva pšenice počet će, kaže Brlošić, u drugoj dekadi listopada i već sad se zna da će je pratiti izuzetno mala primjena mineralnih gnojiva.

- U ratarstvu su potpore umanjene za 40 posto, niske su cijene žitarica pa ulaziti u skupu proizvodnju s ovim nepoznanicama nitko neće. Nepoznanica je koliko bi cijena pšenice nagodinu mogla iznositi pa će većina poljoprivrednika, ponajviše zbog financijskih razloga, a potom i velikih nepoznanica, maksimalno smanjiti gnojidbu. Nadamo se da će i Linić shvatiti da je poljoprivredna proizvodnja ozbiljna proizvodnja u koju treba ulagati i koja se ne može olako u proračunskim sredstvima odrezati - poručuje Brlošić.

Na žalost, dodaje, percepcija javnosti je pogrešna jer se smatra kako su potpore nešto što je seljaku dano, a to, kaže, ne stoji.

- U poljoprivredi nastaje nova vrijednost i slobodno možemo reći, kako se, prema svim analizama čini, da tri puta više država oprihoduje od seljaka, nego što nam vrati - poručuje Brlošić.

Maja MUŠKIĆ
Odjel za poljoprivredu pri Josipovićevu kabinetu?

Posjet predsjedniku Josipoviću mogao bi, kaže Matija Brlošić, uroditi novim plodom, a nije riječ o ratarskoj kulturi.

- U razgovoru s predsjednikom ustvrđeno je kako problema u poljoprivredi ima jako mnogo i kako bi s njegove strane trebalo postojati kontinuirano praćenje tog resora. Predsjednik je uvidio da tu postoji praznina pa bi se moglo očekivati osnivanje odjela koji bi pratio događanja u poljoprivredi i informirao ga o tome, jer riječ je o i te kako osjetljivoj temi - kaže Brlošić.

Tužba zbog potpora nije podignuta jer se čekaju službeni podaci

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike