Regija
OBNOVA TRADICIJSKOG RIBOLOVA

Tradicijski kopačevski čikl porinut u Sakadaško jezero
Objavljeno 9. rujna, 2013.

KOPAČEVO - Tradicijski čamac čikl, porinut je prošli vikend u Sakadaško jezero. Dio je to projekta obnove tradicijskog ribolova u Kopačevu, pokrenutog na inicijativu Udruge turističkih vodiča grada Osijeka.

- Počelo je kao projekt Ekoselo Kopačevo, a ideju da afirmiramo tradicijski ribolov podržao je Konzervatorski odjel Ministarstva kulture. Dio tog projekta jest izrada tradicijskih čamaca, od kojih prvi sada predstavljamo. Cilj je projekta spasiti taj zanat od izumiranja - kaže Darko Mrkonjić, tajnik Udruge turističkih vodiča grada Osijeka.

Naš sugovornik ističe da je čamac djelo jednog od posljednjih majstora koji poznaju tradicijsku tehnologiju izrade.

- Izrađen je prema originalnim nacrtima i tehnologiji podunavskih Švaba koji su tu živjeli još krajem 17. stoljeća. Takvi čamci koristili su se na ovom području sve do polovine prošloga stoljeća - objašnjava Mrkonjić.

U međuvremenu osnovano je Društvo za tradicijski ribolov u Kopačevu, koje će biti nositelj izrade čiklova, kojima su se nekada služili ribolovci kopačevskog kraja. Predsjednik Društva Berislav Kuruc kaže da će u svrhu zaštite nematerijalne kulturne baštine izrađivati i stare ribolovne alate. Angažirat će stare ribare kako bi im prenijeli svoje znanje.

- Svaka ribolovna mreža ovdje ima svoj naziv. Planiramo okupiti ljude i krenuti s poučavanjem - kaže Kuruc.

Probna vožnja pokazala je da je čikl pogodan za prijevoz jezerom. Tradicijski čamac je lagan, pogodan je za plitku vodu, a izrađuje se od crvene vrbe. Prvi predstavljeni čikl napravljen je od topole, drveta najsličnijeg vrbi.V. Latinović

Sveučilišna regata

Uz pomoć Hrvatskih šuma, koje će osigurati materijal, planira se napraviti još desetak tradicijskih čiklova. Ponudit će ih Parku prirode Kopački rit radi obogaćenja turističke ponude. Uz to, ideja je da se organizira regata Sveučilišta J. J. Strossmayera na tradicijskim čiklovima.

Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana