Regija
POREZNI DUGOVI BARANJACA

Sedam tvrtki državi duguje
više od 10 milijuna kuna
Objavljeno 6. rujna, 2013.
Rekorder je tvrtka iz Kneževih Vinograda s dugom od 2,7 milijuna

BELI MANASTIR - Dvije baranjske tvrtke državi su dužne više od dva milijuna kuna (svaka), dok je dug veći od jednog, a manji od dva milijuna kuna, evidentiran kod njih pet. Objavila je tako Porezna uprava na listi poreznih dužnika ažuriranoj krajem srpnja koju se može vidjeti na službenoj intenet stranici porezne uprave www.porezna-uprava.hr u kategoriji “lista dužnika”. Rekorder je tvrtka iz Kneževih Vinograda s dugom od 2,7 milijuna, a prati je tvrtka sa sjedištem u Jagodnjaku, čiji je dug za pola milijuna kuna manji. Skupinu tvrtki s dugom između jednog i dva milijuna kuna predvodi jedna belomanastirska (1,9 milijuna), a slijede one iz Popovca, Zmajevca i Kopačeva, čiji su dugovi između 1,2 i 1,6 milijuna kuna. Jedanaest je pravnih osoba čiji je dug od 437.000 do 905.000 kuna.

Zanimljivo je kako je među njima najviše poljoprivrednih zadruga. Od fizičkih osoba koje obavljaju razne djelatnosti, prednjači jedan Kneževčanin s dugom od 1,8 milijuna kuna, dok 400.000 kuna manji dug ima stanovnik Branjinog Vrha. Kneževo je prebivalište i trećeg Baranjca s dugom većim od milijun kuna. Manji, ali ništa manje zabrinjavajući dug pripisan je jednom mještaninu Novog Čeminca (665.000 kuna) odnosno Belog Manastira (590.000 kuna).

Na ''crnoj listi'' Porezne uprave krajem ovogodišnjeg srpnja evidentirano sue 5.283 ostala dužnika - građanina, s područja Osječko-baranjske županije, čiji je najmanji dug prema državnoj blagajni 15.000 kuna. Na visokom 16. mjestu jedan je Biljanin s dugom od 1,2 milijuna kuna. Dvanaest je Baranjaca čiji se dug kreće od 500.000 do milijun kuna, dok ih šestero duži između 400.000 i pola milijuna kuna. To je samo manji dio Baranjaca koji ''zadovoljavaju kriterij'' za javnu objavu, drugim riječima, oni koji su dužni (ili bili dužni krajem srpnja) više od 15.000 kuna. Kako je prilikom prve objave lista dužnika isticao Petar Pranjić, predsjednik udruge Baranjska brazda, 60 posto osoba koje su na listama (što se Baranjaca tiče) pripadaju kategoriji poljoprivrednika. Osim njih, dužno je mnogo obrtnika te ugostitelja, a spominju se čak i knjigovodstveni servisi...

Ivica GETTO
Rješenje je zakon o bankrotu

Razlozi dugovanja državi različiti su, od neplaćanja PDV-a ili redovitih doprinosa za obavezna osiguranja, do nemogućnosti naplate faktura. Fizičke osobe koje imaju veliki dug, kaže naš sugovornik, najvjerojatnije su imale tvrtku ili obrt. Kaže kako je veliki broj Slavonaca i Baranjaca na crnim listama dokaz da se u ovim krajevima baš i ne živi najbolje. No, neki razlozi leže i u još uvijek niskoj razini ''poduzetničke kulture''. Rješenje bi, možda, bio zakon o osobnom bankrotu koji se primjenjuje u nekim EU državama. Ali, podvlači, izglasavanje tog zakona sigurno neće riješiti tešku gospodarsku situaciju u Baranji i Slavoniji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike