Kultura
ZAVRŠEN FILM O BORDI

Dio dokumentarca o Borivoju Dovnikoviću sniman u Osijeku i Čepinu
Objavljeno 6. rujna, 2013.
Bordo je vjerojatno najdugovječniji crtač stripa u svijetu

Završeno je snimanje dugometražnog dokumentarnog filma “Vječna stripovska mladost”, u cijelosti posvećen manje poznatom dijelu karijere velikana hrvatske i svjetske animacije druge polovine XX. stoljeća Borivoja Dovnikovića (rođenog 1930., u Osijeku), dijelu koji se odnosi na Bordino stvaralaštvo na području stripa.

Dovniković je svoje umjetničko djelovanje počeo upravo stripom, a debitantski strip koji je namijenio tiskanju u novinama nacrtao je u 11. godini života. No, prvi je profesionalni strip objavio s 15 godina (daleke 1945.). Stripove redovno crta i danas (“Čipko i djed Filip” za riječki dječji list “Bijela pčela”.)

Sa 68 godina “profesionalnog staža” stripaša Bordo je vjerojatno najdugovječniji crtač stripa u Europi i svijetu. Osim toga, svojim stripovima Dovniković je dosegao vrhunske međunarodne standarde i osobno dao veliki doprinos da hrvatska strip-produkcija 50-ih i 60-ih godina XX. stoljeća bude među vodećima u Europi. S podjednakim uspjehom Bordo je crtao karikaturalne i realističke stripove. Najpoznatija je strip-adaptacija TV serije “Mendo Mendović”, zahvaljujući kojoj je “Plavi vjesnik” svojedobno ostvario rekordnu nakladu od 143 tisuće primjeraka.

Scenarist filma Veljko Krulčić i redatelj Bernardin Modrić, zamislili su da dokumentarac o Bordinom stvaralaštvu u stripu ujedno bude i priča o razvoju stripa u Hrvatskoj od 30-ih godina prošloga stoljeća do danas, posebice o političkom, društvenom, kulturnom i novinarskom okruženju u kojem su djelovali stripaši, kako su se teškom mukom nakon 1945. borili da strip dobije prostor u novinama, a koje desetljeća kasnije i u galerijama i kao predmet sveučilišnih predavanja.

Zanimljiva kronika Bordinog strip-stvaralaštva protkana je brojnim fotografijama, arhivskim snimkama i dokumentima, te detaljima umjetnikovih ostvarenja. Uz samog Dovnikovića, sugovornici u filmu – koji je sniman i na lokacijama umjetnikovog rodnog Osijeka, te Čepina – su Mladen Bjažić, Rudi Aljinović, Ljerka Radojčić, Božidar Novak, Veljko Krulčić, Nedeljko Dragić, Pero Zlatar, Vesna Dovniković, Oto Reisinger, Slavica Fila, Krešimir Zimonić, Marcel Čukli jr., Dubravko Mataković, dr. Frano Dulibić i drugi.

Film čija se premijera očekuje do kraja godine snimljen je u produkciji zagrebačkog “Vedisa”.

Darko KOVAČEVIĆ
UDARNIK RUDI U GLASU SLAVONIJE

Jedna od najzanimljivijih epizoda filma “Vječna stripovska mladost”, svakako se odnosi na događaj s početka 1946. godine, kada je upravo Dovnikovićev strip “Udarnik Ratko”, koji je izlazio u osječkom “Glasu Slavonije”, bio jedan od povoda novoj komunističkoj vlasti da strip proglasi “kapitalističkom izmišljotinom koja kvari socijalizam” i da ga – zabrani!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike