Regija
SUĐENJE POKRENUTO IZ POČETKA

Afera Đakovština - “Oštećeni smo i
prevareni, imamo pravo čuti istinu”
Objavljeno 5. rujna, 2013.

OSIJEK - Zbog proteka vremena na Županijskom sudu u Osijeku suđenje u aferi Đakovština krenulo je iz početka. Suđenje su pratili vjerovnik te bivši radnik Đakovštine.

- Oštećeni smo i prevareni, imamo pravo čuti istinu, kazao je Ivan B., vjerovnik, koji je za Đakovštinu prevozio smjese i stočnu hranu te kojem je tvrtka ostala dužna približno 300.000 kuna. Tomislav M. radio je u skladištu i vidio kako roba “nestaje”.

- Ja sam je vagao i utovarao. Do 18. prosinca 2009. godine 90 posto je odvezeno u vagonima i na kamionima. Dnevno se tovarilo po 20 do 25 kamiona, kazao nam je Tomislav M.

Od prošle sudske rasprave knjigovodstveni sudski vještak Damir Dumančić izvršio je uvid i u dokumentaciju Đakovštine pohranjene u Državnom arhivu.

- Osnovne izmjene u dopunskom nalazu, sastavljenom nakon uvida u dokumentaciju, koja se nalazi u Državnom arhivu, jesu te što sam ustvrdio da je došlo do pojedinačnih izmjena, što ne utječe na konačni rezultat, kazao je Dumančić i dodao da su neki oštećenici tvrdili da su imali manje robe u silosu i potražuju manje nego što je utvrđeno, ali kada je od njih zatražio dokumentaciju koja bi potkrijepila njihove tvrdnje - nisu je imali. Knjigovodstveni vještak naglasio je i da cjelokupnu knjigovodstvenu dokumentaciju Đakovštine ne smatra vjerodostojnom. Na upit branitelja drugookrivljenog koliko je Đakovština imala svoje robe u skladištu, predsjednik sudskog vijeća istakao da je da je to nebitno, jer je u ovom suđenju riječi samo o tome koliko je robe poljoprivrednih proizvođača zaprimljeno i prodano.S.Lacić

ODBIJENI NOVI DOKAZI

Predsjednik sudskog vijeća sudac Darko Krušlin odbio je sve nove prijedloge branitelja optuženika o svjedocima, te nova vještačenja. Sljedeća rasprava zakazana je za ponedjeljak, 9. rujna, kada će se pročitati spis ovog slučaja, nakon čega se očekuje iznošenje obrane optuženika.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike