Regija
SLAVONSKI BROD

Gradnja 450 milijuna eura vrijedne
termoelektrane počinje sredinom 2014.?
Objavljeno 6. rujna, 2013.

SLAVONSKI BROD- Do 9. rujna u Slavonskom Brodu, i općinama Gornjoj Vrbi i Klakaru, traje javna rasprava o Studiji o utjecaju na okoliš termoelektrane na plin, vrijedne 450 milijuna eura, koju će, ako dobije pozitivno rješenje Ministarstva zaštite okoliša i „pristanak“ lokalnog stanovništva, u Luci Brod, graditi zagrebačka tvrtka CRODUX energetika Ivana Čermaka, koja je dobila koncesiju na 200.000 kvadrata zemljišta. Javna rasprava traje od 9. kolovoza, a građani mogu uputiti pitanja, iznijeti svoje primjedbe... Prekjučer su, osim u Slavonskom Brodu, izravno mogli postaviti pitanja autorima opsežne Studije na 800 stranica iz tvrtke Ekonerg i mještani obje općine na čijem će terenu u budućnosti Termoelektrana, najvjerojatnije i biti sagrađena. No, iako je riječ o projektu koji će u slučaju gradnje TE značajno promijeniti energetsku sliku ne samo Broda i okolice nego i cijele Hrvatske, nema većeg interesa sugrađana, osim ekološki osviještenijih članova udruga poput Građanske inicijative „Za čist zrak“. Među njima je aktivist, Peter Tot Đerđ, koji najčešće podsjeća na veliki problem već zagađenog brodskog zraka zbog emisije štetnih plinova iz prekosavske rafinerije.

- Postoji određena skepsa, posebno vezano uz procjenu kumulativnog utjecaja na ovim prostorima svih zagađivača zraka, uzimajući u obzir i Rafineriju. Karakter emisije je takav da se ne poklapa s postojećim onečišćivačima, ne proizvodi lebdeće čestice i sumporovodik, te sumpor dioksid - odgovara suradnica na izradi Studije, meteorologinja Elvira Horvatić Viduka.

Neke građane je zanimalo što bi se dogodilo u slučaju ekološkog incidenta, potresa, niskog i visokog vodostaja Save...

- Plinovod je opremljen blokadnim ventilima, koji se u slučaju bilo kakvog poremećaja u tlaku ili strujanju, automatski aktiviraju i zatvaraju protoke u cjevovodima – rekao je voditelj projekta Nenad Balažin.

A na pitanje što bi se dogodilo u slučaju puknuća cijevi, Balažin je odgovorio kako se, prema statistici, u većini takvih slučajeva plin diže u više slojeve atmosfere i disperzira. Pri kraju javne rasprave, on je uvjeren kako će rješenje Ministarstva zaštite okoliša biti pozitivno, jer je riječ o vrhunskoj tehnologiji koja je testirana i potvrđena u referentnom postrojenju elektrane u Njemačkoj. Ako se njegova predviđanja ostvare i Studija dobije pozitivno rješenje, ostvaren je i preduvjet za ishođenje lokacijske dozvole. A investitor očekuje kako će je ishoditi do kraja ove godine, pa bi gradnja termoelektrane na plin jačine 600 megavata, čija će gradnja uposliti 800 radnika, mogla početi sredinom sljedeće godine.

- Kada elektrana bude završena, zaposlit će 30 radnika - kaže Branko Radošević iz CRODUX-a.

- No, ako bude građena, brodska TE-toplana, osim što će služiti za proizvodnju električne energije, mogla bi donositi benefite i lokalnoj zajednici „prije svega u opskrbi toplinskom energijom kao industrijskom parom za pogone kao i za zagrijavanje kuća“ - podsjeća Radošević.

Glavne odlike ovakve suvremene TE –toplane, su, kako u studiji stoji, visoka efikasnost, niske emisije u okoliš, relativno niske investicije i kratko vrijeme gradnje, zbog čega imaju sve širu upotrebu na svjetskom elektroenergetskom tržištu. Postrojenje TE-TO Slavonski Brod moći će proizvesti do 4,2 TWh/god električne energije. Pogonsko gorivo kombi-bloka bit će isključivo prirodni plin. Za rashladne potrebe elektrane koristit će se voda iz Save u protočnom rashladnom sustavu, a očekivani radni vijek postrojenja je više od 25 godina.

Marija RADOŠEVIĆ

Pogonsko gorivo kombi-bloka bit će isključivo prirodni plin, a za rashladne potrebe koristit će se voda iz Save

30

radnika bit će zaposleno u elektrani

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana