Osijek
ALARMANTNI PODATCI OSJEČKE ONKOLOGIJE

Nezdravo se hranimo: Čak je triput više oboljelih od karcinoma želuca
Objavljeno 5. rujna, 2013.
Ako karcinom želuca nije operabilan, stopa smrtnosti vrlo je visoka

Iznenađujući je podatak o broju novooboljelih od karcinoma želuca - u Kliničkom bolničkom centru Osijek porastao je za gotovo 300 posto!

Dok su prije mjesečno na Odjel za radioterapiju i onkologiju osječkoga KBC-a dolazila dva, najviše tri, pacijenta s karcinomom želuca, u posljednje se vrijeme javlja i sedam pacijenata mjesečno.

- Nije moguće točno odrediti zajednički uzročnik te bolesti, no pretpostavljamo da se zacijelo nešto moralo promijeniti ili poremetiti u prehrani oboljelih osoba. Današnji način prehrane i unos različitih pripravaka i tzv. dodataka prehrani u organizam vjerojatan su razlog porasta novooboljelih od karcinoma želuca. Današnje prehrambene namirnice, da bi duže trajale, moraju biti znatno kemijski dorađene i čuvane konzervansima. Sve je veće zagađenje kemijskim pripravcima i u samoj proizvodnji hrane, ali i u vodi za piće, te brojnim emulgatorima, pojačivačima okusa i slično. Vrlo je teško, budimo iskreni, i nemoguće, kemijski analizirati svu silu prehrambenih proizvoda koji se uvoze ili dolaze drugim načinima u Hrvatsku - rekao je prof. dr. sc. Damir Gugić, voditelj Odjela za radioterapiju i onkologiju KBC-a Osijek.

Karcinom želuca nekada je bio rjeđa bolest, od koje je obolijevala starija populacija, a danas zabrinjava što obolijevaju osobe u dobi od 40 do 55 godina. Onkološko liječenje, kaže prof. dr. sc. Gugić, produžuje život kod te vrste karcinoma, ali ako bolest nije operabilna, stopa smrtnosti je visoka. Samo 12 posto takvih pacijenata preživi pet godina, a svi ostali, kako navodi prof. dr. sc. Gugić, nemaju ni petogodišnje preživljavanje.

- Naglašavam da su ulkusu želuca i karcinomima izloženije osobe s krvnom grupom 0, kao i osobe koje konzumiraju žestoka alkoholna pića uz konzumaciju cigareta - upozorava prof. dr. sc. Gugić, dodajući da maligne bolesti, pa i bolesti probavnog sustava, ne biraju više samo starije osobe, nego je znatan broj pacijenata sa samo 40 godina.

Marija MIHELIĆ
POVRATAK TRADICIONALNOJ PREHRANI
Što više vlaknaste hrane, no zdravi su i svinjsko meso i mast

U organizam je, prema savjetu dr. Gugića, potrebno unositi što više vlaknaste hrane, voća, povrća i slično, ali i tradicionalne hrane, koja nas je, kaže liječnik, stoljećima čuvala zdravima.

- Svinjsko meso je zdravo, kao i svinjska mast, jer je svinja sličnih prehrambenih navika kao čovjek, i sastav njezina tkiva najsličniji je sastavu ljudskog organizma. Drago mi je što se ljudi polako vraćaju tradicionalnom načinu prehrane. Teško je dati točnu ocjenu je li, primjerice, jabuka iz voćnjaka koji je u klimatski nepovoljnoj godini tretiran i do 25 puta zdrava za našu prehranu ili je zdravija ona nešto manje lijepa, pjegava ili s ponekim crvom - zaključuje.

ZABRINJAVAJUĆI SIMPTOMI

Kod dugotrajnih bolova u području žličice, jutarnjih mučnina, promjena u boji stolice (tamnija boja) ili gađenju prema mesu te neobjašnjivom gubitku tjelesne težine, umoru i bezvoljnosti, prijeko je potrebno, kaže dr. Gugić, učiniti jedinu kvalitetnu pretragu - gastroskopiju. Gastroskopija je metoda izbora za otkrivanje karcinoma želuca pa iako pacijenti obično zaziru od te pretrage, treba zapamtiti da je s pomoću nje bolest moguće otkriti na vrijeme.

Možda ste propustili...

FINANCIJSKA PISMENOST OSNOVNOŠKOLACA

Vrijedne nagrade kroz online kviz “Novac i ja”

NOVA INVESTICIJA LUČKE UPRAVE OSIJEK

Počela gradnja terminala za pretovar rasutih tereta

KRUH SA SEDAM KORA?

I burek postao luksuz

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRUH SA SEDAM KORA?

I burek postao luksuz

2

PROMJENE U GRADSKOM VIJEĆU

Šojat gubi mjesto jer je Kovač aktivirala mandat

3

NOVI UPRAVNI ODJELI GRADA OSIJEKA DOBILI SVOJE VODITELJE

Bošnjak i Krmpotić
imenovani su pročelnicima