Osijek
UDRUGA ZA PROMICANJE ENO-GASTROTURIZMA HRVATSKE

“Dekanter” će podučavati o kulturi stola te sljubljivanju hrane i vina
Objavljeno 5. rujna, 2013.

Novoosnovana Udruga za promicanje eno-gastroturizma Hrvatske “Dekanter”, sa sjedištem u Osijeku, najveći će dio svojih aktivnosti ostvarivati na području Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, no neće izostaviti ni svoje aktivnosti u promicanju ostalih vinskih regija kako “kod kuće” tako i inozemstvu. Rekao je to, predstavljajuću tu udrugu i govoreći o njezinim planiranim aktivnostima, na jučerašnjoj konferenciji za novinare njezin predsjednik Damir Zrno. Pritom je istaknuo da će njezine aktivnosti započeti edukacijama članstva o temi kulture stola te sljubljivanja hrane i vina, a njima će moći nazočiti i zainteresirani nečlanovi, kao bi dobili poticaj da i oni prerastu u njezine redovite članove.

- Želja nam je, da osim Istre i Zagreba, na vinskoj karti Hrvatske i Grad Osijek i Osječko-baranjska županija budu prepoznati po brojnim manifestacijama koje se vežu uz vino i gastronomiju, to više što se oko nas nalaze sedam najvećih vinogorja u Hrvatskoj, među kojima i četiri osječko-baranjska, sa stotinama renomiranih proizvođača vina - rekao je on. Godišnja članarina u udruzi iznosit će 200 kuna, a ona će omogućiti članovima i određene dodatne popuste pri konzumaciji u nekim od ovdašnjih vinoteka, restorana i vinarija. Za njih će udruga organizirati i posjete vinarijama, prvo osječko-baranjskim, a potom i izvan županijskih pa i državnih granica.

Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika Osijeka, nije krio oduševljenje osnivanjem udruge te je istaknuo je da će Grad pomagati njezinu djelatnost. “To više što nas domaći, a osobito inozemni gosti, uz bogate znamenitosti, prepoznaju upravo kroz eno-gastronomiju”, rekao je Ham. Antonio Sobol, direktor Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, istaknuo je da je “županijskom kontinentalnom turizmu iznimno bitna upravo njegova eno-gastronomska sastavnica, a koji je i kroz sufinancirani županijski projekt Wine-tour prepoznala i Europska unija”, te upravo stoga i podržava osnivanje takve udruge, “kao budućeg velikog promotora naših vrhunskih vina i gastronomije”. N. Vukadinović

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike