Regija
SOLARNI PANELI NA KROVOVIMA

U Bukovlju pravi “bum” sunčanih elektrana
Objavljeno 5. rujna, 2013.

BUKOVLJE - Je li poticaj države za ulaganja u obnovljive izvore energije, ekološka osviještenost ili zarada motivacaija mještana Bukovlja za gradnju sunčanih elektrana nije poznato, no u tom je selu trenutno u funkciji osam, a na gradnju čeka još pet. U velikoj mjeri razlog tome je lokacija tvrtke (ELVI) u istom selu koja se bavi projektiranjem elektrana, pa se za postavljanje solarnih panela odlučio i Mato Marić.

Postavio je 56 panela, 10 kW-atne elektrane a osnovna motivacije je zarada. Čista je računica ako se struja kupuje po jednu, a prodaje po tri i pol kune. Doduše, trebalo je u projekt uložiti oko 200.000 kuna uz očekivanje kako će uloženo vratiti za nekoliko godina, a ostalo vrijeme do ugovorenih s HEP-om 14 godina, samo će zarađivati.

- Moja otkupna cijena će biti oko 3,58 kuna, a godišnja proizvodnja oko 16,5 tisuća kilovata. To je negdje oko 59.000 kuna zarade godišnje, računa Mato.

U obnovljivim izvorima energije budućnost vidi i susjed Željko Pranjić.

- Pratimo emisije koje govore o uštedama i ekologiji, a na odluku me potaknuo i sin Josip, student strojarstva, koji je s tim upoznat još kao učenik tehničke škole, kaže Željko. Vojnu otpremninu uložio je u projekt budućnosti, a zaradu očekuje nakon pet-šest godina. Za tri mjeseca, koliko struju prodaje HEP-u, sada na računu očekuje oko 17.000 kuna.

- Nije to sve naše. Na to plaćamo porez, mirovinsko i zdravstveno za suprugu koja mora biti registrirana u registru poreznih obveznika kao obrtnik - kaže Željko.

Bum elektrana u Bukovlju širi se iz dana u dan. Sada se još jedna završava a četiri su na čekanju, kaže inženjer elektrotehnike Josip Sedlarević, koji je i projektirao većinu elektrana u bukovačkoj općini.

Iako je u novije vrijeme procedura pojednostavljena, od ideje do realizacije prođe od nekoliko mjeseci do godinu dana.

- Za najčešće, 10 kW-atne elektrane, uvjet je 90 kvadrata krova, a onda se procjenjuje položaj kuće, (utjecaj stabala, broj dimnjaka..). Za HEP je važna mreža koja podržava projekt, jer se po Slavoniji često događa suprotno - dodaje projektant.M.Radošević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana