Objavljeno 3. rujna, 2013.
Obiteljski dom Dore i Šandora Kovač u Željezničkoj ulici u baranjskom selu Suza ovih dana, već uobičajeno za ovo doba godine, dobiva živopisni žarko crveni izgled.
Uz pomoć dvoje djece srednjoškolaca i rodbine, Dora Kovač, nositeljica istoimenog Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva upravo je započela berbu crvene začinske paprike na nešto manje od hektara zemljišne površine, brižno je čisti i pere od zemlje kojom je zaprljana za nedavnih kiša, niže u vijence i vješa ih u osunčane natkrivene prostore kako bi ona i dodatno sazrela i dobila još intenzivniju boju.
Prva je to faza posla proizvodnje mljevene baranjske crvene začinske paprike kojoj, nakon dva tjedna, slijedi isto toliko dugo sušenje u vlastitoj sušari koju je, vješt takvim poslovima, spretno, od aluminijske kamionske prikolice-hladnjače, izradio suprug Šandor, inače zaposlenik beljskog Remonta.
Nakon sušenja uslijedit će i mljevenje na mlinu također izrađenom u vlastitom aranžmanu.
- I ove godine svih 500 do 600 kilograma proizvedene mljevene začinske paprike prodat ćemo na kućnom pragu, jer nikad nemamo potrebe izlaziti na tržnicu ili tražiti posrednika u prodaji - kaže Dora Kovač.
Pritom s ponosom ističe da će njihova paprika i ove godine u vrijeme kolinja biti upotrebljena za pripremanje najboljih slavonskih i baranjskih kulenova i njihovih seka, fiš–paprikaša, ali i potrošena u obiteljskim kućanstvima mnogih Baranjaca i Osječana, ali i posredno otići i put Zagreba pa i izvan granica naše zemlje; u Austriji, Njemačku, Francusku pa i Kanadu, kao što je to i bio slučaj svih ranijih godina.
Prve količine začinske mljevene paprike za njezine kupce već će biti spremne krajem rujna, a cijena će im biti kao što je to posljednjih godina već uobičajeno – 120 kuna za kilogram.
Riječ je o dosta složenom, dugotrajnom pa i teškom poslu, kaže Dora. Uz složenu i zahtjevnu proizvodnju vlastitih prijesadnica paprike čije sjeme, u nedostatku domaćeg, nabavljaju iz Mađarske, njihovu sadnju u proljeće, nekoliko okopavanju i zaštitu, tijekom ljeta veliki se napori moraju uložiti u navodnjavanje, a onda i sve druge poslove. Osobito je teška berba i nizanje paprike u vijence, no u tome u punoj sezoni ima pomoć od svih ukućana, rodbine i prijatelja kojima to Kovači vrate na nekim drugim njihovim poslovima.
I zato, ako krenete u Baranju, svakako navratite i kod gospođe Dore Kovač u Suzi, jedne od rijetkih preostalih žena koja se takvim poslom ondje bavi, i kupnjom makar i manjih količina nagradite njezin trud. Zbog zanosne boje i okusa vašeg jela kojem je budete dodali, sigurno zbog toga nećete požaliti.
Nikola VUKADINOVIĆ
600
kilograma ove će godine proizvesti Kovačevi
120
kuna stoji kilogram začinske paprike Kovačevih već godinama
Paprika Kovačevih posredno završi i izvan granica naše zemlje u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj pa čak i Kanadi