Regija
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA NA MUKAMA

Dio troškova učeničkog prijevoza
ipak će morati snositi roditelji?
Objavljeno 3. rujna, 2013.

ŽUPANJA – Počela je školska godina, a roditelji srednjoškolaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji još uvijek nemaju informaciju o tome hoće li prijevoz učenika biti besplatan ili će dio troškova ipak pasti na njih. Vlada RH proteklog je tjedna donijela odluku o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za učenike srednjih škola u razdoblju rujan - prosinac ove godine s iznosom od 75 posto cijene mjesečne karte. Pravo na sufinanciranje prijevoza ostvaruju učenici koji su u školskoj godini 2013./2014. upisali i redovito pohađaju srednju školu, kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, te kojima udaljenost od mjesta prebivališta odnosno boravišta do mjesta škole iznosi više od pet kilometara. Preostalih 25 posto iznosa u prošloj školskoj godini sufinancirali su Županija te gradovi i općine sa po 12,5 posto.

Iako su se roditelji nadali da će tako biti i u 2013./2014., zbog nedostatka novca i smanjenih prihoda u lokalnim proračunima, participacija roditelja u troškovima prijevoza vrlo je izvjesna. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić je rekao da će Županija pomoći u skladu s mogućnostima, a koliko, vrlo je teško reći.

– Ministarstvo poljoprivrede ostavilo nas je bez nekoliko milijuna kuna prihoda od poljoprivrednog zemljišta, što nam je veliki udarac. Krajem mjeseca bit će rebalans županijskog proračuna i morat ćemo tražiti neka rješenja. Bit će vrlo teško osigurati novac, ali nastojat ćemo bar nešto pomoći - rekao je Galić. Najavio je sastanak s gradonačelnicima i načelnicima na kojem će se razgovarati o prijevozu učenika.

U prvih šest mjeseci Županija je, doznajemo od pročelnika Upravnog odjela za školstvo Grge Krajine, za prijevoz 4.500 učenika izdvojila pet milijuna kuna, što je velik novac.

Muku muče i u većini općina kojima također nije lako preuzeti obvezu sufinanciranja učeničkih karata. Načelnik Drenovaca Jakša Šestić kaže da je općinski proračun manji za dva milijuna kuna, a nova pravila ministra Linića, fiskalizacija i obveza plaćanja računa u roku od 30 dana, stvorit će velike probleme jedinicama lokane samouprave.

– Hoćemo li i u kolikom iznosu sufinancirati učeničke karte, odlučit će Općinsko vijeće. Problema će biti, jer jednostavno ne znam gdje uzeti, s kojih stavki skinuti, kada su već sve maksimalno skresane. Neće biti jednostavno, tako da su sve opcije otvorene - ustvrdio je.

Načelnik Gradišta Srećko Papac ustvrdio je da je situacija danas takva da je bitno preživjeti.

– Za prijevoz učenika imamo novca za jedan mjesec, a za dalje ćemo vidjeti iz mjeseca u mjesec, dokle ide- ide - zaključuje Papac.

Županjski gradonačelnik Davor Miličević ističe da će Grad snositi troškove prijevoza učenika.

– Ako Županija uspije nešto namaknuti, dobro, ako ne, platit ćemo preostalih 25 posto iznosa, tako da će za srednjoškolce u svakom slučaju prijevoz biti besplatan - zaključuje Miličević.M.Lešić Omerović

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić je rekao da će Županija pomoći u skladu s mogućnostima, a koliko, teško je reći

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura