Regija
POSLJEDICE LOŠIH RJEŠENJA

Osnovci iz Podcrkavlja prvi put u podvinjskoj školi
Objavljeno 2. rujna, 2013.

SLAVONSKI BROD - Prvi dan škole prvašići s područja općine Podcrkavlje jučer su, umjesto u mjesnoj, počeli u matičnoj školi “Blaž Tadijanović” u Podvinju. Njih 24 čine najveći odjel, uz još dva razreda koja imaju po 17 odnosno 18 učenika.

Unatoč ranijem nezadovoljstvu većine roditelja, za novu sredinu spreman je sedmogodišnji Emanuel Zolić iz Zdenaca. Kupio si je, kaže, odjeću, knjige, sredio frizuru...

- Veselim se početku škole, njemački već znam, još moram naučiti engleski, volim matematiku i bit ću inženjer - bez ustručavanja kaže prvašić.

Njegova majka Melita uzbuđena je zbog prvog školarca u obitelji. Jučer ga je iz 15-ak kilometara udaljenih Zdenaca dovezla autom, a već danas će autobusi prevoziti djecu iz sedam podcrkavačkih sela. Kada bude u prvoj smjeni Emanuel će ustajati u šest sati. Kao i ostale roditelje, najviše je zabrinjava kako će funkcionirati prijevoz, posebice zimi.

To muči i Božicu Vukelić, majku troje školaraca iz Glogovice, od kojih je Melani prvašić. Iznenađena je, kaže, lošim rješenjima za staru i nedovršenu novu školu u Podcrkavlju, pokraj kojih će djeca prolaziti svaki dan na putu prema Podvinju.

Ravnateljica, Veronika Čerenko, pak tvrdi da neće biti nikakvih problema.

- Neki mi zamjeraju da olako prihvaćam loša rješenja, a ja mislim da je ovo najbolje rješenje za naše učenike, dobro su došli! - rekla je Čerenko.

Četiri će autobusa redovito dovoziti djecu i vraćati odmah nakon završetka nastave u njihova sela. Inače, ove kao i prošle godine u istoj školi smanjen je broj učenika za čak jedan razred. To je i razlog zbog kojega se roditelji pitaju je li uopće Podcrkavlju trebala gradnja nove, skupe škole, koja bi nakon završetka mogla primiti šestotinjak đaka, kada trenutno s tog područja od 1. do 8. razreda školu pohađa nešto više od 150 učenika. Misle da je bilo dovoljno urediti staru područnu školu, a u dvorištu sagraditi sportsku dvoranu. No nju je zbog sigurnosti djece zatvorila inspekcija, a završetak nove škole potpuno je neizvjestan. Marija Radošević

Koliko će trajati privremeno rješenje?

Tvrtka Fenix, koja gradi novu školu i dvoranu, zbog poteškoća u poslovanju kasni s radovim. Ali sve i da poluzavršena škola sutra bude gotova, ne može se otvoriti jer je većina školskih instalacija planirana u dvorani, kojoj su tek udareni temelji. Zbrku dodatano komplicira i činjenica što je Ministarstvo regionalnog razvoja koje finacira dvoranu odlučilo s Fenixom raskinuti ugovor, a Ministarstvo obrazovanja koje investira u gradnju škole, prema izjavama ministra, to neće učiniti. “Takvo što može se dogoditi samo kad se lovi u mutnom”, komentiraju roditelji aludirajući na način ugovaranja ovih projekata.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike