Regija
STANOVI - PONOS ŠOKADIJE 11. STANARSKI SUSRETI U BABINOJ GREDI

Stanarice kuvale, stanari prirezivali drva za šporet
Objavljeno 2. rujna, 2013.
Od 300 stanova na babogredskom ataru, preživjelo je 20-ak

BABINA GREDA – U organizaciji Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine Šokadija iz Babine Grede, proteklog su vikenda, na farmi OPG-a Salić, održani 11. Stanarski susreti, koji su privukli brojne posjetitelje iz Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije. Cilj je manifestacije očuvanje stanova, starih običaja, načina života, čobanskih igara, narodnih jela i govora.

- Stanovi su ponos Šokadije i jedne su od prvih farmi na svijetu. Od pamtivijeka su svojom ljepotom kitili našu Slavoniju i davali joj posebnu čar, živost i bogatstvo. Na stanu se boravilo i zimi i ljeti. Zimu bi tu provodili najstariji i oni koji su sa svinjama bili na žirovanju, a poslije Đurđeva bi na stan dolazili svi koji su mogli raditi u polju ili čuvati marvu - pojasnio je predsjednik Udruge Ilija Babić.

Stanarice su bile vrsne kuharice, prelje, vezilje i tkalje, a stanari vrsni kosci, orači, stolari, kolari, pčelari i govedari. Od nekadašnjih više od 300 stanova na babogredskom ataru, danas ih je u funkciji samo 20-ak, gdje je zadržan starinski način života. A Udruga Šokadija odlučila ga je prije 11 godina otrgnuti od zaborava i svakog posljednjeg vikenda u kolovozu prikazati život na stanu. Stanarice su se prekjučer natjecale u pripremanju starinske večere - obvezna je bila supa, glavno jelo s prilogom ili bez njega i kolači. Vrijedne članice Udruge Šokačka grana iz Osijeka odlučile su se za bistru juhu od stare koke s povrćem, sos od domaćeg paradajza i sarmu sa suhim mesom i slaninom. Priredile su i štrudlu s jabukama, zapečene palačinke sa sirom zapečene i palačinke s pekmezom, a neizostavne su bile i langošice.

Stanari su se okušali u đelanju vinca, dubljenju i pravljenju kulaka, zađelivanju kolića za jabučice, cipanju jasenovih oblica maljem, sikerom i drvenim klinom te prirezivanju drva za šporet.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Općine Babina Greda i Uni Viridasa d.o.o. Nazočne je pozdravio načelnik Josip Krnić, ustvrdivši kako je Babina Greda postala seoska kulturna metropola Slavonije. Europarlamentarka Biljana Borzan poručila je da će joj jedan od zadataka na toj dužnosti biti promocija Slavonije, pa i Stanarskih susreta, kulena i svega onoga čime se Slavonija diči. Nazočnima su se obratili i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić i predstavnik turske korporacije i investitora gradnje elektrane u Babinoj Gredi, Yaman Alkin.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Natjecali se čobani i čobanice

Čobani su se natjecali u brzom i pravilnom izgovoru brojilica, troskoku skončice, utrkivanju s putom, igranju pitlova i utrkivanju na štulama. Čobanice su svoje umijeće pokazale u češljanju kose, upletanju uzice, stepljanju jabuke kandžijom te šuškanju i krunjenju kukuruza.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike