Novosti
POČINJE ŠKOLSKA GODINA

U školskim klupama pola milijuna učenika
Objavljeno 1. rujna, 2013.
U OŠ Korog nije upisan ni jedan učenik prvog razreda

Vezani članci

SMANJUJE SE BROJ DJECE, A POVEĆAVA BROJ NOVIH ŠKOLA

U seoskim školama u Slavoniji i Baranji sve je manje učenika

OSIJEK - U osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj počinje nova školska godina 2013./2014. Očekuje se da će u školske klupe sjesti približno pola milijuna učenika, preciznije njih 508.467. Od toga će biti 40.272 prvašića.

U odnosu na školsku godinu 2012./2013., u ovoj školskoj godini bit će u osnovnim školama oko 4.000 učenika manje. Pokazuju to podaci koje smo dobili iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a prikupljeni su uredima državne uprave u županijama i Gradskomu ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Prošle godine osnovnu školu u Hrvatskoj pohađalo je 332.350 učenika, a ove godine će ih biti 328.123, što je 4.227 manje u odnosu na prošlu školsku godinu. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ističu da će u novoj školskoj godini samo u četiri županije biti više učenika nego u školskoj godini 2012./2013., i to u Zagrebačkoj županiji oko 500 učenika više, u Međimurskoj županiji za oko 200 učenika više, u Istarskoj županiji 53 učenika više, te u Karlovačkoj županiji za 30 učenika više.

- Na žalost, u većini županija i ove će godine biti manje učenika. Najveće smanjenje broja učenika bit će u Osječko-baranjskoj županiji za više od 600 učenika, te u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji za gotovo 500 učenika u svakoj od tih županija, ističu u MZOS-u.

Osim toga, smanjenje ukupnog broja učenika utječe i na smanjenje broja učenika u školama, stoji u analizi resornog ministarstva. Tako će u novoj školskoj godini najmanje škole imati još manje učenika. U Osnovnoj školi Ante Anđelinovića u Sućuraju i Osnovnoj školi Korog u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bit će samo deset učenika od prvog do osmog razreda. A koliko će točno biti prvašića u školskim klupama još uvijek se ne zna. U tijeku su upisi u prvi razred osnovne škole, te za sada Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ima samo privremene podatke o broju učenika.

- Prema privremenim podacima koje smo dobili od ureda državne uprave u županijama i zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, u osnovnim školama u školskoj godini 2013./2014. bit će 40.272 učenika prvih razreda. Ističemo da je za 519 učenika upisni postupak i obrada u tijeku, te će se dio njih upisati u prvi razred, ističu u MZOS-u. I ove godine ima matičnih i područnih škola u kojima ni jedan prvašić neće krenuti u školu. Tako je OŠ Korog jedna od matičnih škola u kojoj ove, kao ni prošle godine, nije upisan ni jedan učenik prvoga razreda. Uz to, više je područnih škola u kojima ove godine nije upisan ni jedan prvašić, primjerice u mjestima Slime, Čitluk, Sumartin, Zastražišće, Pićan, Potpićan, Klisa...

Vesna LATINOVIĆ
Srednjoškolaca 180.344

Do 28. kolovoza pravo upisa u prve razrede srednjih škola steklo je 45.189 kandidata. Osim toga, pravo upisa u više razrede srednjih škola steklo je 135.155 učenika, tako da predviđen ukupan broj učenika srednjih škola u školskoj godini 2013./2014. iznosi 180.344. U MZOS-u napominju da učenicima srednjih škola u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi prestaje status redovitog učenika i kada se ne upišu u sljedeći razred srednje škole. Stoga će stvaran broj učenika srednjih škola imati početkom nove školske godine.

KALENDAR NASTAVE

Prema odluci o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2013./2014. MZOS-a, nastava u novoj školskoj godini počinje 2. rujna 2013., a završava 13. lipnja 2014. godine. Prvo polugodište traje do 20. prosinca, a drugo polugodište, nakon zimskog odmora, počinje 13. siječnja i traje do 13. lipnja, osim za maturante, kojima nastava završava 16. svibnja. Zimski odmor učenika trajat će tri tjedna, od 23. prosinca do 10. siječnja, a učenici će imati i proljetni odmor od 14. do 21. travnja 2014.

Možda ste propustili...

ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Ekshumacija kod Bogdanovaca

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković