Regija
SAME DEUTZ FAHR ŽETELICE

Županjci svakoga dana proizvedu jedan kombajn!
Objavljeno 2. rujna, 2013.
Poslovnu 2013. godinu Županjci će završiti s 365 kombajna

ŽUPANJA - Nakon kolektivnog godišnjeg odmora, od danas se u Same Deutz Fahr Žetelicama u Županji ponovno nastavlja raditi punom parom. Potražnja za županjskim kombajnima ove je godine bila vrlo velika i proljetos se u tvornici radilo u tri smjene. Kombajni su se sklapali i noću kako bi se strojevi kupcima isporučili do početka ovogodišnje sezone žetve i vršidbe. Proizvedeno ih je 300 komada, a zbog povećanja opsega posla, tvornica je početkom godine uposlila i više od stotinu sezonaca kojima su krajem srpnja istekli ugovori o radu. Tehnički direktor Damir Kobaš ne krije zadovoljstvo, jer je unatoč krizi i u 2013. godini nastavljen uspješan trend poslovanja i povećanja proizvodnje.

– S obzirom na otežane uvjete proizvodnje i prodaje, te stanja na tržištu poljoprivrednih strojeva, mogu reći da smo dosta dobro prošli i da su u ovoj godini ostvareni još bolji rezultati nego u 2012., koja je bila do sada poslovno najuspješnija godina, ističe Kobaš.

Sutra u Same Deutz Fahr Žetelicama počinje proizvodna predsezona i trajat će do kraja godine. Prava sezona počinje u siječnju i trajat će do srpnja 2014. godine Do kraja ove godine tvornica će proizvesti još 65 kombajna za izvoz i 2013. završiti s ukupno 365 proizvedena kombajna. I u jesenskom dijelu proizvodnje angažiran je dio sezonaca, njih 20-ak, uglavnom zavarivača. O proizvodnom planu za sljedeću godinu za sada je, kaže Kobaš, još rano govoriti, mada se već može reći da će broj proizvedenih kombajna za najmanje desetak posto premašiti ovogodišnju proizvodnju.

Interes kupaca sve je veći, javljaju se, šalju upite i zaprimljeno je već dosta prednarudžbi, i sada se čeka njihova potvrda. Više od 90 posto strojeva završava u izvozu, u državama članicama EU, azijskim zemljama, a vrlo bitno i to što se nakon određenih problema s plasmanom kombajna, tvornica uspjela vratiti i na golemo rusko tržište. U svakom slučaju velik broj sezonskih radnika ponovno će biti angažiran već početkom siječnja 2014., i radit će sve do početka sezone žetve i vršidbe. Zapošljavanjem sezonaca i osiguravanjem redovne i pristojne plaće za više od stotinu obitelji, Same Deutz Fahr Žetelice daju veliki doprinos ublažavanju crnih brojki i gorućeg problema nezaposlenosti u županjskoj Posavini. Kobaš najavljuje i nastavak ulaganja u proizvod i proizvodnju, što je osnovni preduvjet ekonomski održivom razvoju i postizanju konkurentnosti na tržištu. U razvoj i proizvodnju mnogo se investira, a na jesenskom sajmu u Hannoveru, Same Deutz Fahr Žetelice predstavit će i redizajnirani vanjski izgled kombajna serije 60, koji čini više od polovine proizvodnog asortimana.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
DUGOROČAN RAZVOJ

Talijanska korporacija SDF, jedan od vodećih svjetskih proizvođača traktora, kombajna i dizelskih motora, u ožujku 2005. godine kupila je Tvornicu poljoprivrednih strojeva i uređaja "Đuro Đaković" u Županji, što je ogledni primjer uspješne privatizacije i poruka ostalim investitorima da je Hrvatska sigurna i da se u Hrvatsku isplati ulagati. Prilikom preuzimanja tvornice, predsjednik SDF-a Vittorio Carozza poručio je kako novi vlasnici županjski pogon kane pretvoriti u središnju tvornicu kombajna u grupaciji SDF-a. "Neće to biti brz, nego dugoročan razvoj, takav da svake godine učinimo malen korak", najavio je tada.

NAKON MANJIH PROBLEMA

S PLASMANOM KOMBAJNA TVORNICA SE USPJELA VRATITI I NA GOLEMO RUSKO TRŽIŠTE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike