Novosti
SMANJUJE SE BROJ DJECE, A POVEĆAVA BROJ NOVIH ŠKOLA

U seoskim školama u Slavoniji i Baranji sve je manje učenika
Objavljeno 31. kolovoza, 2013.
Unatrag tri godine u Osječkoj županiji smanjen je broj osnovnoškolaca za 1.480

U osnovnim školama Osječko-baranjske županije u 2013./2014. školskoj godini ukupno je 23.891 učenik, dok ih je u srednjim oko 14.000.

Evidentan je trend smanjenja broja učenika, te je unatrag tri godine smanjen broj osnovnoškolaca za 1.480 učenika, a što se odražava i na manji broj učenika u srednjem školstvu koji je u posljednje tri godine manji za 80 učenika, doznajemo od Andreja Bičaka, v.d. pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije.

Stare zgrade

U Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije doznajemo kako je ove godine u prvi razred osnovne škole upisano 2.860 mališana. Ispitali smo kakvi će ih uvjeti školovanja dočekati. “Grade se četiri školske sportske dvorane (u Podgoraču, Podgajcima Podravskim, Satnici Đakovačkoj i Donjoj Motičini) te se radi na dogradnji Medicinske škole Osijek. Također se ugrađuje dizalo u OŠ “Dr. Franjo Tuđman” Beli Manastir i Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek. Planirana vrijednost navedenih investicija iznosi 29,400.000 kuna. Intenzivno se radi i na povećanju energetske učinkovitosti školskih objekata. Prosječna starost objekata je nešto više od 30 godina. Svi objekti u vlasništvu školskih ustanova su u funkciji, bez obzira na starost, što nastojimo postići redovnim i kvalitetnim održavanjem, unatoč činjenici da je svake godine sve manje decentraliziranih sredstava za te namjene, pojašnjava Bičak.

Đakovština je upisala 483 prvašića. Dok ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića Tihomir Benke najavljuje “pretresanje krova” na velikoj zgradi, a Darko Dujmović, ravnatelj Ćolnićeve, kaže kako je zadovoljan stanjem kako glavne zgrade, tako i područnih u Satnici Đakovačkoj, Gašincima, Kuševcu i Širokom Polju, te napominje samo kako bi centralna škola trebala također zamijeniti krov, jer su sada na njemu salonitne ploče, najnezadovoljniji je Josip Rener, ravnatelj OŠ Vladimira Nazora. Naime, glavna školska zgrada sagrađena je još 1928. i vapi za renoviranjem. “Podrumi nam se raspadaju, u njima trunu i učenici i nastavnici”, kazuje Rener. Zadovoljan je, kaže, stanjem u kojem se nalazi područna škola u Ivanovcima Đakovačkim, no ističe i loše stanje u kome se nalazi područna škola u Pisku. U više navrata su, kaže Rener, tražili sredstva za obnovu.

Manje prvašića

Našičku Srednju školu Isidora Kršnjavoga upisalo je 378 učenika u 14 odjela, a u Srednjoj školi Josipa Kozarca Đurđenovac je samo jedan razred od 24 učenika. “U zanimanje šumarskog tehničara u Đurđenovcu nije se upisao ni jedan učenik jer nisu imali dovoljan broj bodova”, ističe Andrej Bičak.

Nešto više od 300 učenika krenut će u ponedjeljak u prve razrede baranjskih osnovnih škola. Broj prvašića u odnosu na prošlu godinu smanjio se za 50-ak. Nekoliko je razloga zbog čega je tomu tako. Jedan je, u svakom slučaju, seoba u neke druge krajeve Hrvatske ili inozemstvo, a drugi niska stopa nataliteta. Tako će samo po jedan učenik prvi put u školsku klupu sjesti u Novom Bezdanu, Kotlini i Branjini, dok će dva učenika biti u Topolju.

I orahovačke OŠ “Ivana Brlić-Mažuranić” i Srednja škola “Stjepan Ivšić” ulaze u još jednu nastavnu godinu. Nakon prošlogodišnje borbe s malim brojem prvašića, ove godine Brlićeva škola ima drugačiju sliku: “Prošla godina bila je specifična, takav mali broj gotovo da nikad nismo imali. Srećom, ove je godine upisano 52 prvašića, što će činiti dva razreda s 44 učenika u Orahovici te jedan od osam učenika u područnoj školi Nova”, kaže ravnateljica orahovačke osnovne škole Maja Škraba. Učenici područne škole Nova Jošava nastavu će pohađati u novoj školi. “Dugo smo to čekali jer je na tom potezu jako puno djece i nisu svi stali u staru školu”, zaključuje Škraba.

Nestao čitav razred

U orahovačku srednju školu upisalo se 96 učenika. Ravnatelj Zorislav Milković kaže kako nisu zadovoljni brojkom upisanih. “Uzevši u obzir sve tri osnovne škole koje gravitiraju širem orahovačkom području u broju učenika koji su završili osmi razred, prema postotku koji smo imali prijašnjih godina, nedostaje nam 20 učenika”, zaključuje Milković. Nakon četiri godine srednja škola u Orahovici ima samo jedan gimnazijski razred, no zato je velika brojka u smjeru komercijalist i ugostitelj.

U Brodsko-posavskoj županiji stanje u školstvu je iznad prosjeka pedagoškog standarda, ocjenjuje pročelnik upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Vladimir Štefanek. Učenici 35 osnovnih i 12 srednjih škola, u većini nastavu pohađaju u dvije smjene, a u nekoliko škola (Kopanica, Cernik...) u jednoj. Više od 75 posto objekata zadovoljava standarde, osim usamljenih primjera poput neuvjetne škole “Blaž Tadijanović” u Podcrkavlju. “Problem nastaje u malim, područnim i seoskim školama jer je posljednjih godina broj učenika smanjen za tisuću. U Bebrini, primjerice ove godine nije upisan ni jedan prvašić, a prošle su godine - od 640 odjela u osnovnim školama, čak 94 bila kombinirana, (prvi i treći, drugi i četvrti razredi) dok su u Bilom Brigu, učenici sve četiri godine bili u istom razredu kod jedne učiteljice. Veliki je to problem”, naglašava pročelnik. U nekim područnim školama upisuje se od četiri do devet učenika, dok se i u matičnim školama posljednjih godina broj prepolovio. S druge strane postoje i gigant škole (poput brodske škole “Bogoslav Šulek”) koje bi se morale rasteretiti osamostaljivanjem područnih škola u Vranovcima, Ruščici, na Jelasu i Koloniji, no nedostatak novca za nova zapošljavanja (u tom slučaju 25 novih zaposlenika) mogući su razlog otezanja Ministarstva. Ipak učenici Garčina, u novu školsku godinu kreću u obnovljenu školu, dok će učenici novokapelačke osmoljetke u rekonstruiranu školu krenuti sedam dana poslije.

Maja MUŠKIĆ/Ivica GETTO/Marija RADOŠEVIĆ /Slobodan KADIĆ/Vladimir GRGURIĆ
U ZMAJEVCU MANJE DJECE

Kada je riječ o Baranji, najviše prvašića upisalo se u belomanastirsku OŠ Dr. Franje Tuđmana, njih 65, što je četiri manje nego prošle godine. Slijedi OŠ Darda sa 62 učenika (12 više nego lani), a brojci treba dodati i četiri učenika iz PŠ Mece. Blagi pad upisanih bilježi OŠ Bilje, u koju će krenuti 42 učenika, dok je na razini prošlogodišnjeg broja novoupisanih škola u Kneževim Vinogradima (ukupno 33 prvašića). Dvoje-troje učenika više ili manje u odnosu na prošlu godinu upisano je u škole Čeminac (25) i Draž (17), a zbog 14 učenika više nego prošle godine zadovoljni su u OŠ Šećerana. Upola manje učenika nego 2012. upisano je u zmajevačku školu. U OŠ Jagodnjak, koja je nekoliko godina bila u središtu interesa javnosti zbog prosvjeda roditelja Hrvata, krenut će 23 učenika. Zanimljivo je kako će šest prvašića slušati nastavu na hrvatskom, a jedan manje na srpskom jeziku.

Problem – besparica

“Najveći problem u sustavu školstva je nedostatak financijskih sredstava. Analizirajući visinu sredstava za Osječko-baranjsku županiju u 2010., 2011. i 2012., evidentno je da je svake godine predviđen manji iznos sredstava za decentralizirane funkcije, a istodobno smo svjedoci rasta cijena energenata, životnih troškova i porasta PDV-a. Predlažemo da se pokuša još jednom na državnoj razini sagledati ovaj ozbiljan problem koji može dovesti u pitanje normalno funkcioniranje školskog sustava”, kaže v.d. pročelnika Andrej Bičak.

U OBŽ-u 17 NOVIH OBJEKATA

Unatrag pet godina u Osječko-baranjskoj županiji izgrađeno je i rekonstruirano 17 školskih objekata te sedam dizala:

l sagrađeno 10 novih školskih objekata u vrijednosti 83,134.849,00 kuna

l sagrađeno 7 sportskih dvorana u vrijednosti 36,843.707,00 kuna

l adaptirano, dograđeno i rekonstruirano 7 školskih objekata u vrijednosti 4,564.767,00 kuna

l izgrađeno 8 dizala u pet osnovnih i tri srednje škole u vrijednosti 2,860.276,00 kuna

Nove područne škole u virovitičkoj županiji

U Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije doznajemo da će nastava krenuti prema planu. “Otvaramo četiri nove područne škole u Novoj Jošavi, Lukaču, Ćeralijama i Starogradačkom Marofu. Do listopada bit će otvorene još dvije nove škole u Rogovcu i Sedlarici te nove zgrade Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači te Studentski restoran s kafićem”, kaže pročelnica Vesna Šerepac.

30

godina je prosječna starost školskih zgrada u Osječko-baranjskoj županiji

Možda ste propustili...