Regija
TRADICIONALNA MANIFESTACIJA NA FARMI OPG-A SALIĆ

11. Stanarski susreti u Babinoj Gredi
Objavljeno 31. kolovoza, 2013.

BABINA GREDA – Tradicionalni, 11. Stanarski susreti održat će se u nedjelju, 1. rujna, na farmi OPG-a Salić u Babinoj Gredi. Iz Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine Šokadija na Susrete pozivaju sve „kuvarice stanarice“, koje su i u proteklih deset godina svojim kuharskim umijećem razveseljavale brojne posjetitelje jelima kakva su nekada spravljali naši stari.

- Hvala vam što ste pokazale cijeloj Hrvatskoj što mi znamo i imamo, ali danas imamo još veću zadaću, jer su pogledi cijele Europe upereni u ono što radimo, imamo i što čuvamo. Zato molba svim ženama koje vole svoj zavičaj da se uključe u spravljanje naših tradicijskih jela. Sve sudionice ponijet će uspomenu sa Stanarskih susreta, nagradu i potpun doživljaj. Ove godine kuha se večera za četiri ili šest osoba. Obvezna je juha, glavno jelo s prilogom ili bez njega. Može se donijeti i jedna vrsta starinskih kolača. Pravi se jedna vrsta jela, jedan prilog, a ne njih nekoliko jer mi predstavljamo staro doba, starinsku večeru - ističu organizatori Susreta.

Jela moraju biti prema starinskim receptima i kuhat će se od 14 do 16 sati, nakon čega će prosudbena komisija pregledati i ocijeniti posluženo. Nagrađuju se tri najbolje, ali sve sudionice dobivaju prigodne poklone. Stanari će se okušati u đelanju vinca, dubljenju i pravljenju kulaka, zađelivanju kolića za jabučice, cipanju jasenovih oblica maljem, sikerom i drvenim klinom te prirezivanju drva za šporet. Čobani će se natjecati u brzom i pravilnom izgovoru brojilica, troskoku skončice, utrkivanju s putom, igranju pitlova i utrkivanju na štulama. Čobanice će svoje umijeće pokazati u češljanju kose, upletanju uzice, stepljanju jabuke kandžijom te šuškanji i krunjenju kukuruza.

Udruga poziva udruge, KUD-ove, organizacije i pojedince zaintersirane za natjecanje u navedenim disciplinama da se prijave. Za dobro raspoloženje pobrinut će se tamburaški sastavi Ledina i Skitnice. Ulaz je deset kuna, za djecu besplatan.(M.L.O.)

Možda ste propustili...

ŽELE BOGATIJI DRUŠTVENI ŽIVOT

Mladi se po selima smatraju zakinutima

ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE ŽUPANJE

Vinkovačka ulica će u rekonstrukciju u 2026. godini

U ČETIRI DANA ODVEZLI VIŠE OD 400 KILOMETARA

Vukovar dočekao biciklističku Karavanu prijateljstva

Najčitanije iz rubrike