Regija
IVAN ROŠTAŠ, GRADONAČELNIK SLATINE:

Razvoj jamče agrokulture i obnovljivi izvori energije
Objavljeno 31. kolovoza, 2013.

SLATINA - Obilježavajući Dan grada, Slatina ove godine slavi i 716. obljetnicu prvoga pisanog spomena svoga imena u povijesnim dokumentima. Upravo taj događaj, kada zagrebački biskup Mihalj u ispravi izdanoj 1. rujna 1297. godine u Požegi spominje ime grada u inačici Zalathnuk, bio je i povod da se 1. rujna proglasi Danom grada. U povodu toga razgovarali smo s gradonačelnikom Ivanom Roštašem, komu je nakon nedavnih lokalnih izbora započeo treći uzastopni mandat.

– Unatoč sve složenijim uvjetima rada, sve ustanove o kojima se brinemo nesmetano rade, kao i brojne udruge koje Grad financira iz proračuna. Maksimalno koristimo i mogućnost redovitoga zapošljavanja preko programa stručnog osposobljavanja i programa javnih radova - kaže gradonačelnik Slatine.

Grad je uložio značajna financijska sredstva u izgradnju gospodarske infrastrukture.

– U poduzetničkoj zoni Trnovači tvrtka Energy 9 pribavila je građevinsku dozvolu za izgradnju energane na šumsku biomasu, vrijednu oko 20 milijuna eura. Toplinska energija isporučivat će se korisnicima u toj poslovnoj zoni i tvrtkama prehrambene i drvne industrije u neposrednom okružju, koje će zbog jeftinije topline iz bioelektrane biti efikasnije i konkurentnije. Zaposlit će se neposredno desetak radnika, a neizravno kroz kooperantske odnose i znatno veći broj ljudi. U Poduzetničkoj zoni Kućanica-Medinci tvrtka Biointegra, koja je pribavila građevinsku dozvolu za bioplinsko postrojenje, kupila je još jednu česticu za dodatno biopostrojenje te sušaru i peletirnicu, dok tvrtka Županijski centar za gospodarenje otpadom d.o.o. pribavlja lokacijsku dozvolu za solarnu energanu. Napreduje priprema i ostalih već najavljenih gospodarskih projekata - kaže Roštaš.

Gradonačelnik ističe da je radi poticanja razvoja poduzetništva Gradsko vijeće donijelo odluku kojom investitori koji u poduzetničkim zonama imaju namjeru zaposliti više od 50 novih radnika u pretežito proizvodnom pogonu komunalni doprinos plaćaju jednu kunu po prostornom metru.

Kad je riječ o poboljšanju komunalne infrastrukture, Roštaš posebno naglašava rekonstrukciju vodocrpilišta Mednici, čime se povećava kapacitet prerade pitke vode sa 65 na 99 litara u sekundi. Vrijednost investicije je 15,35 milijuna kuna. Dovršeni su i radovi na izgradnji vodovoda Slatina - Radosavci - Mačkovac, a intenzivno se radi na izgradnji akumulacije Slanac radi još efikasnije zaštite grada od poplava. Vrijednost toga projekta je 4,1 milijun eura.

Govoreći o suradnji s mađarskim gradovima, Roštaš kaže da su u suradnji sa Szigetvarom realizirani projekti “Zajednička prekogranična gospodarska strategija regionalnog razvoja” vrijedan 185.000 eura i “Primjena tranzitnog modela zapošljavanja” u vrijednosti 154.000 eura.

U suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i županijskom razvojnom agencijom VIDRA Grad Slatina priprema nekoliko projekata za nominaciju na fondove EU, od kojih gradonačelnik posebno ističe regionalni projekt “Poljoprivredno-prehrambeni centar Slatina”, koji će omogućiti jačanje cjelokupnoga prehrambenog lanca primjenom tehnološke modernizacije prerađivačkih, skladišnih i distributivnih kapaciteta, kao i razvoj inovativnih proizvoda i očuvanje tradicionalnih brendova.

– Dodatni impuls razvoju malog i srednjeg poduzetništva omogućit će stavljanje u funkciju i razvoj Poduzetničkog centra grada Slatine - kaže gradonačelnik Roštaš, ustvrdivši da Slatina ima najveći broj nominiranih i ostvarenih projekata u Republici Hrvatskoj među gradovima slične veličine.

Petar ŽARKOVIĆ
Uručena gradska priznanja

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u prigodi obilježavanja Dana grada zaslužnima su uručena gradska javna priznanja. Zlatne plakete dodijeljene su posthumno Slavku Krznariću i Hrvačkom klubu Slatina. Srebrne plakete dodijeljene su Agenciji za zastupanje u osiguranju Paun, Ernestu Balti, vlasnici obrta “Maja” Slatina Marici Šomođi te Zorici Varga. Zahvalnice Grada Slatine primili su DVD Kozice, Fotovideo klub Slatina, Medijska družina OŠ Josipa Kozarca “Bapatuljak”, Klub urbane kulture Slatina, Gradska glazba Slatina, Ilona Bolić, Andrija Lacković, Goran Loparac, Ivan Mandl, Dražen Akmačić, Ivan Medved Ivin i Dražen Venus.

Za fondove EU priprema se regionalni projekt Poljoprivredno- prehrambeni centar Slatina

Najčitanije iz rubrike