Regija
MLADEN TOMAŠEVIĆ IZ BOŠNJAKA DOBIO ZADOVOLJŠTINU

Na sudu mu nisu pomogle opetovane
žalbe, ali jest tekst u “Glasu Slavonije”
Objavljeno 31. kolovoza, 2013.

BOŠNJACI – Nakon pet godina sudske trakavice u koju je upao ni kriv ni dužan, samo zato što ima isto ime i prezime kao stvarni počinitelj prekršaja, Mladen Tomašević iz Bošnjaka napokon će moći nastaviti normalno živjeti. Zbog krađe identiteta i oglušivanja pravosudnih tijela na sva upozorenja, argumente i priložene dokaze koji svjedoče o tome da je osuđen krivi čovjek, Tomašević je proteklih pet godina proživljavao noćnu moru. Zbog povrede temeljnih ljudskih prava bio je spreman ići i do Međunarodnog suda u Strasbourgu.

Naime, Prekršajni sud u Zadru, Stalna služba u Biogradu na Moru, na temelju optužnog prijedloga Policijske postaje Biograd na Moru, presudio je da je Mladen Tomašević kriv „što je dana 5. lipnja 2008. oko 16.44 sati u Biogradu na Moru narušavao javni red i mir na način da je došao do obiteljske kuće Gorana Lipovca te ga dva puta udario šakom u glavu“. Sud ga je osudio na novčanu kaznu i nadoknadu troškova prekršajnog postupka.

Svjedoci su potvrdili da je Gorana fizički napao njegov susjed Mladen, po kojega je došla supruga i odvela ga kući. I svjedokinja i policijski službenik koji je bio na intervenciji ustvrdili su da osobno poznaju Mladena Tomaševića, koji se nasrnuo na Gorana zbog problema oko zajedničkog puta. Neosporno je to da je prekršaj počinio Mladen Tomašević iz Biograda na Moru, ali problem je u tome što je sud okrivio i osudio pogrešnu osobu, čovjeka s istim imenom i prezimenom koji živi na sasvim drugom kraju Hrvatske, u Bošnjacima kod Županje.

– U Biograd na Moru nikada nisam kročio, a kamoli ondje imao bilo kakvu nekretninu. Oženjen nisam, što se vidi iz potvrde koju sam priložio, a najapsurdnije u cijeloj priči je to što je i oštećeni Goran Lipovac kod javnog bilježnika pod materijalnom i krivičnom odgovornošću ovjerio izjavu u kojoj stoji da s ovim slučajem nemam nikakve veze. No Sud je sve to ignorirao i mene osudio - ogorčen je Mladen. Ponajviše time što je presuda donesena, a da se njega kao okrivljenika nikada nije pozvalo na sud u Biograd ni na sučeljavanje sa svjedocima. Zbog nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede odredbi prekršajnog postupka, Tomaševićev je odvjetnik podnio žalbu Visokom prekršajnom sudu i Ustavnom sudu neuspješno tražeći poništavanje presude i određivanje novog postupka kojim će se utvrditi da je došlo do zamjene identiteta.

Nakon što smo o slučaju Mladena Tomaševića pisali krajem srpnja i medijski eksponirali ovu priču o apsurdnosti pravosuđa, na adresu Mladena Tomaševića u Bošnjacima prije nekoliko dana stigao je poziv Prekršajnog suda u Zadru na sudsku raspravu koja će održati u ponedjeljak, 16. rujna, jer je sutkinja odlučila obnoviti prekršajni postupak.

– Presretan sam što sam nakon pet godina napokon dobio priliku pojaviti se na sudu koji me osudio i razriješiti sve nedoumice. I neka za počinjeni prekršaj odgovara stvarni počinitelj, dotični Mladen Tomašević iz Biograda na Moru, a ne ja koji ću za dva tjedna prvi put u životu otići na more - ustvrdio je Tomašević. M.Lešić Omerović

Ima još takvih slučajeva

Splitski umirovljenik ovih je dana dobio "čestitku" od Zagrebačkog holdinga koji ga poziva da plati trošak pauka od 250 kuna, jer mu je u srpnju u Zagrebu premjestio nepravilno parkirano vozilo, iako je posljednji put u glavnom gradu bio kao učenik. Taj 73-godišnji Splićanin kaže da je posljednji put u Zagrebu bio pedesetih godina prošlog stoljeća i od tada više nikada. Automobil rijetko vozi, a i onaj koji ima splitskih je registracijskih pločica, dok je u kazni navedena zagrebačka registracija!?!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike