Regija
SLAVONSKI BROD ŽELI ZADRŽATI OBRAZOVANE

Gradnja stanova mladima za najam ali i povoljan otkup
Objavljeno 30. kolovoza, 2013.
Ideja gradnje stanova koji nisu POS-ovi nije nova, kaže gradonačelnik

SLAVONSKI BROD - Kroz vlastiti projekt u slavonskobrodskoj gradskoj upravi razmišlja se o gradnji stanova koji bi bili namijenjeni najmu mladim obiteljima po značajno pristupačnijim cijenama, s mogućnošću otkupa, ako za to budu imali želju i uvjete. Informacija je kao poziv za sugestije stavljena na internet, a komentari sugrađana odreda su pozitivni.

- Mislimo da je to budućnost modernog obiteljskog života. Zaposleni smo oboje, imamo dvoje djece i managerske poslove koji nas vežu sljedeće dvije godine za Slavonski Brod. Nakon toga preseljenje je opcija na koju moramo biti spremni. Ne možemo i ne želimo se kreditom i stanom vezati uz jedno mjesto. Mislimo da je ovakvih poslova sve više i da je lakoća rješavanja stambenog pitanja najmom jako važna da bismo bili konkurentniji na nemilosrdnom tržištu rada - smatra obitelj Hrvojević, koja želi unajmiti stan. Slično razmišlja i 35-godišnja Mira Živković koja godinama iz Oprisavaca putuje na posao u Slavonski Brod.

- Inicijativa je odlična. Ako bi najam po kvadratu iznosio obećanih 20 kuna, bilo bi mi jeftinije od mjesečne autobusne karte i svakako bih se odlučila za tu soluciju - kaže.

Muku traženja stana, uz visoku stanarinu prošla je i Sandra Pajković Konopka koja sada s obitelji rješava gradnju kuće, no pozdravlja inicijativu. Rado bi u Brodu ostao živjeti i student Josip, naravno pretpostavka je posao, kaže, a onda stan.

- Ideja gradnje stanova koji nisu POS-ovi nije nova - kaže gradonačelnik Mirko Duspara.

- Grad je prije četiri godine počeo gradnju 12 stanova u Kažotićevoj ulici za socijalno ugrožene obitelji s više djece, što se pokazalo dobrim potezom. Prednost je postojeća infrastruktura koju ne moramo plaćati, kao i nekoliko slobodnih parcela. Zbog toga bi kvadrat stana bio prihvatljiviji (600-700 eura), s mogućnošću otkupa - dodaje.

Na nekoliko lokacija u Gradu (Livada, Kolonija, Jelas...) stanovi bi se gradili iz sredstava proračuna u zgradama s desetak stanova.

- Cilj nam je zadržati mlade školovane ljude i pružiti im šansu da što prije riješe stambeni problem. To se odnosi i na one koji su u Slavonski Brod došli raditi iz Osijeka, Đakova... Osim toga, gradnja stanova mogući je zamašnjak građevinskom sektoru koji je posljednjih godina posrnuo. Za projekt gradnje stanova u Gradu je predviđen novac, no ako inicijativa bude prihvaćena, gradnja će krenuti u sljedećoj godini, kada će se i planirati sredstva u proračunu - kaže Duspara.

Marija RADOŠEVIĆ

Na nekoliko lokacija u gradu (Livada, Kolonija, Jelas...) stanovi bi se gradili iz sredstava proračuna u zgradama s desetak stanova.

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

Studentske će stipendije biti veće, u tri kategorije

U ZMAJEVCU ODRŽAN 17. VINSKI BOR MARATON

Baranjsku vinsku prijestolnicu posjetilo više od 10.000 osoba

GRAD POMAŽE SREDNJOŠKOLCIMA - UVEDENA I NOVA MJERA

Sufinancira se smještaj u učeničkim domovima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ZMAJEVCU ODRŽAN 17. VINSKI BOR MARATON

Baranjsku vinsku prijestolnicu posjetilo više od 10.000 osoba

2

ISPORUKA DRVA OVISI O KAPACITETIMA IZRADE

Nikad veća navala na ogrjevno drvo

3

ZBOG OSJETNOG PADA BROJA STANOVNIKA

Lokalni proračuni gube znatan dio prihoda državne pomoći?