Regija
PRODAVAČI “VRHUNSKOG” POSUĐA

Mađar “operira” po županjskoj
Posavini - za posuđe traži i zlatne zube!
Objavljeno 30. kolovoza, 2013.

ŽUPANJA - Iako je policija više puta upozoravala građane, osobito one starije, da ne nasjedaju na ponude raznih prodavača masažera, posuđa ili na riječi osoba koje se predstavljaju kao djelatnici humanitarnih udruga, sve kako bi ih žrtve pustile u stan, čini se da prevaranti i dalje ne posustaju. Ovih je dana na vrata brojnih građana u županjskoj Posavini pokucao prodavač, predstavljajući se kao Mađar koji loše govori hrvatski, i ponudio im set „vrhunskog“ kuhinjskog posuđa i noževa poznate marke. Javila nam se kućanica iz Bošnjaka S.G., koja je zamalo i sama postala žrtva prijevare.

– „Mađar“ mi je došao u dvorište i počeo me obrađivati da kupim posuđe i noževe, na foru da mu je ostao još samo taj, jedan jedini set, a on kao mora preko granice, pa da ga se riješi, dat će mi ga vrlo povoljno. Najprije je tražio 300 eura, onda je stigao i do 500 kuna ili kojeg komada lomljenog zlata... - ispričala nam je naša sugovornica. Dodaje da posuđe jako lijepo izgleda, na što kućanice i “padaju”, ali upozorava da je sumnjive kvalitete i da može biti opasno za zdravlje.

– Dala sam si truda i na internetu došla do korisnih informacija. Nisam uspjela pronaći ni jednu tvrtku toga naziva, osim slučajeva prevarenih i obmanutih kupaca, a u svim dokumentima koji dolaze uz proizvod nema ni jedne kontakt-informacije. Posuđe smo i testirali - u lonac smo stavili vodu i žlicu soli da prokuha, a kada se ohladila na posudi su ostale crne mrlje, koje poslije postaju hrđa. I što je najgore od svega, gdje god se okrenem, svi su pokupovali posuđe i sada se drže za glavu, uključujući i mog tatu, koji ga je platio 1.000 kuna. Susjeda je Mađaru dala skupocjeni prsten. A posuđe je nudio i u zamjenu za zlatne zube. Strašno! - ispričala nam je S.G. Vrbovao je i županjsku umirovljenicu Dragicu, kojoj je na ulici rekao da će, ako mu ne želi dati prsten s ruke, rado s njom otići do njezine kuće da mu potraži zlatni lančić ili neki drugi komad zlatnog nakita… Gazda mu navodno otvara stomatološku ordinaciju u Mađarskoj i treba mu i zubno zlato.

Prodavači „skupocjenog“ posuđa, označenog brendom "Bachmayer de Swiss", lani su preplavili i područje BiH, gdje je, prema policijskim saznanjima, „operiralo“ 15 skupina Rumunja. Posuđe su kupovali za 50-ak konvertibilnih maraka na tržnici Arizona, a preprodavali ga za nekoliko stotina, čak i do tisuću maraka. Osim što prodaju sumnjivu robu, ispituju dobnu strukturu i imovinsko stanje ljudi koje posjete te obavještavaju druge članove svoje grupe, koji u te stambene objekte poslije provaljuju i kradu dragocjenosti. M.Lešić Omerović

PU: Prijavite sumnjivce!

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović jučer nam je rekao da nema nikakvih saznanja o prodavačima posuđa i da mu je to prvi glas. Poziva sve građane da svaku sumnjivu osobu i djelo odmah prijave najbližnoj policijskoj postaji.

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana