Regija
IZBORI U HRVATSKOJ POLJOPRIVREDNOJ KOMORI

Pipić će se kandidirati, Brlošić još nije
odlučio, a od Pokrovca to traže ljudi
Objavljeno 29. kolovoza, 2013.
Iako bez obveznog članstva, a time i velikog novca od članarine, u čelno mjesto uprte mnoge oči

ĐAKOVO - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), osnovana 2009., pred novim je izborima. U njima mogu sudjelovati svi koji do 1. rujna uplate članarinu i potpišu izjavu – svi se mogu kandidirati, birati i biti birani. U izbore HPK ulazi s godinu i pol starim “utegom” - ukinutim obveznim članstvom, zbog čega danas više sliči neobveznoj, volonterskoj udruzi, pa je s nekadašnjih obveznih više od 180.000 gospodarstava, koliko ih je upisano u Upisnik, pala na tek nešto više od 1.000 članova, što se, dakako, odrazilo i na njezinu članarinu, prihode. I sada, uz dragovoljno članstvo, godišnja članarina je 0,5 posto od primljenih potpora, tj. minimalno 120, a maksimalno 20.000 kuna. HPK je s obveznim članstvom od članarine naplaćivao više od 8,000.000 kuna, a sada je to samo približno 100.000 kuna (pa je rebalansom dobio iz proračuna 500.000 namjenskih kuna za 2013.), a zbog čega je broj uposlenih sa sedam sveo na tri. U vrijeme obveznog članstva HPK je imao i profesionalnog tajnika, direktora. Prvi je imao plaću od 11 do 12, a drugi od 16 tisuća kuna, dok su bivši i aktualni predsjednik Komore, Darko Grivičić i Matija Brlošić, oba Slavonci, volonteri. Brlošićeva mjesečna naknada je 4.800 kuna, no, kaže, najčešće su je “pojeli” putni troškovi, “a ponekad za njih nije niti bila dovoljna”.

Zbog ukidanja obveznog članstva i drastičnog smanjenja novca čini se da čelno mjesto u Komori nije više toliko atraktivno, a je li uistinu tako, znat će se do kraja godine, kada, nakon izbora po svim županijama i formiranja nove glavne skupštine HPK, treba biti izabran njegov novi čelni čovjek.

Na pitanje hoće li se ponovno kandidrati, Brlošić kaže kako još nije odlučio, no odmah napominje kako bi volio da se promijeni odredba o ne/obveznom članstvu.

– Ovako ispada da samo 1.000 ljudi, a to je 0,5 posto od cijelog korpusa, predstavlja i odlučuje za više od 180.000 gospodarstava - kaže Brlošić, dodajući da je HPK Ministarstvu poljoprivrede odavno uputio prijedlog izmjena zakona o Komori, no da on i dalje ondje stoji. Brlošić je znao reći kako je ta odredba politička odluka Vlade, te da su se “valjda uplašili organiziranog seljaka”.

– Kada su nam ukidali obvezno članstvo, rečeno je da će biti ukinuto i svim drugim komorama, no to se dogodilo. Ukinuto je samo nama pa tražimo povratak klauzule o njemu, ili da se ono ukine i drugima - kaže Brlošić.

Dok “prokomorska” struja zagovara budućnost HPK i obvezno članstvo, jer da “samo tako može ostati pravi 'kišobran' seljačke scene”, “antikomorska” struja tvrdi da je inzistiranje na njemu - protuustavno. A prigodu za “pokazivanje mišića” HPK, seljačke udruge i njihovi vođe imali su za nedavnih prosvjeda. Jesu li zainteresirani za čelno mjesto u Komori?

- Kandidirat ću se za predsjednika HPK, pa Grivičiću sam bio jedini protukandidat! Pobijedim li, sve mora biti po zakonu i pravednosti - najavljuje šef virovitičko-podravskih seljaka Zvonko Pipić i dodaje kako 80 posto članstva ne zna svu izbornu proceduru i neće u njoj moći sudjelovati.

– Nisam još o tome razmišljao, a odluku ću, kao i inače, donijeti u dogovoru sa svojim dečkima - kaže Dragutin Dukić, Koordinacija seljačkih udruga PSŽ i SLB.

– Moje članstvo od mene traži da se kandidiram, a ja sam uvijek radio kako od mene moj teren zahtijeva pa ću tako i ovaj put - kaže Tomislav Pokrovac, SHS. Dodaje da HPK treba biti “jedan Matija Gubec koji štiti sve seljake, no da to sada nije”.

Pobijedi li bilo tko od njih, ili sadašnji čelnik osvoji novi mandat, sigurno je jedno – Komora će i dalje nastaviti sa Slavoncem na čelu.

Suzana ŽUPAN
Laslo: Neću se kandidirati niti ću više biti član Komore

- Nisam zainteresiran, a neću više ni biti član, jer HPK nije ispunio zadaću, no seljaštvo treba imati krovnu organizaciju. Dosad nisam vidio koristi od uplaćene članarine, a približno 2.400 kuna godišnje nije malo - kaže Antun Laslo, ZUSSB. Nije za obvezno članstvo jer, dodaje, ako netko vidi interes u nečemu, onda će se dragovoljno uključiti u to.

Koje su zasluge “Brlošićeve” Komore?

Na upit koje su zasluge Komore za njegova mandata, Brlošić kaže kako je HPK pridonio mnogočime poljoprivredi.

– U pretpristupnim pregovorima, uz čvrste veze s Copa Cogecom, zahvaljujući njoj, našim poljoprivrednicima dana je mogućnost da pokriju razliku do punog iznosa potpora i to iz sredstava europskih fondova, a riječ je o 160 milijuna eura. To je velika stvar. Komora je pridonijela stvaranju novih zakona – o poljoprivrednom zemljištu, do plaćanja u poljoprivredi. Izborili smo se za reprograme kredita, poreznih obveza, prolongiranje tih plaćanja, a sve zato da se obiteljska gospodarstva rasterete. Za moga mandata omogućili smo i združivanje više županija u regionalna jačanja, no pod istim krovom u Zagrebu - kaže Brlošić.

Dodaje kako se trenutačno pregovara s Bliskim istokom oko otkupa poljoprivrednih proizvoda.

– Riječ je o velikim količinama i nadamo se da ćemo naći jedno dobro tržište za plasman žitarica, voća, povrća, stoke - kaže aktualni predsjednik Komore.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike