Ekonomija
EGAP - NOVI PROJEKT TVRTKE SLINK

Mladi osječki informatičari razvili jedinstvenu internet aplikaciju za poljoprivrednike
Objavljeno 27. kolovoza, 2013.

Kako bi došli do današnje, dobre startne pozicije, za Vedranom Stapićem, Marijem Relatićem i Mihaelom Bečehelijem, suvlasnicima osječke tvrtke SLink dobrih je šest godina “rada na terenu”.

Od svog osnutka, a bilo je to 2004. godine, okrenuti su razvoju internet-aplikacija, a posljednjih nekoliko godina primarno se okreću informacijskim sustavima u poljoprivredi.

- To znači da smo kreirali svojevrsni poljoprivredni portal informativno-edukativnog karaktera o događanjima u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji. Na jednom mjestu nudimo dnevni dotok stručnih informacija, oglasnik i mogućnost trženja roba. Upravo zbog našeg upornog obilaska terena, poljoprivrednih sajmova, stručnih predavanja, događanja... došli smo do toga da danas imamo vrlo živu 'komunikaciju', naš portal dnevno bilježi i do deset tisuća posjeta - kaže Vedran Stapić.

Nema sumnje kako im se poklopilo nekoliko stavki, prije svega ne skrivaju kako su tvrtka koje se bazira na IT sektoru, potom je unatrag nekoliko godina internet postao sveprisutan, pa na posljetku ga je kao nezaobilazni alat prihvatilo i svehrvatsko, pa tako i slavonsko selo.

- To je pred nas postavilo obvezu da budemo aktivni i u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje uključujući i ruralni razvoj s ciljem osiguranja konkurentnosti proizvodnje i sukladnosti načelima dobre poljoprivredne prakse. U tom smjeru nužno je bilo osigurati i suradnju s brojnim institucijama pa i medijima - nastavlja Relatić.

No poduzetnički duh se nije zadovoljio samo na ovome, u njihovoj radionici kreiraju novi projekt koji će korisnike/kupce imati upravo među dosadašnjim posjetiteljima njihova portala. Kreirali su eGAP, Electronic Good Agriculture Practice, aplikaciju za dokumentiranje poljoprivredne proizvodnje.

- Od poljoprivrednika se u posljednje vrijeme, s ciljem osiguranja kvalitete proizvoda, zaštite okoliša i standardizacije, traži i valjano evidentiranje proizvodnih procesa. Upravo u tu svrhu razvili smo internet-program za dokumentiranje proizvodnje - kaže Mihael Bečeheli.

Aplikacija je realizirana u obliku internet-projekta i kao takva dostupna je 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Posebni tehnički zahtjevi za njezinu primjenu gotovo da i ne postoje, potreban je samo relativno brzi pristup mreži.

Aplikacija eGAP je u prvoj godini svog tržišnog postojanja dosegnula brojku od 600 korisnika. U SLinku ne mogu biti nezadovoljni.

- Vodeći računa o različitosti poljoprivredne proizvodnje i veličini posjeda, kreirali smo nekoliko modela cjenovnih razreda. Za one male poljoprivrednike s nekoliko hektara zemlje korištenje aplikacije je besplatno, osnovni paket je 45, a najizdašniji paket 180 kuna mjesečno - kaže Stapić.

Dario KUŠTRO
PRVI STANARI U NOVOJ ZGRADI BIOS-a

Razvoj projekata tvrtke pratilo je i kontinuirano zapošljavanje. Danas je ukupno deset zaposlenih, podjednako iz IT, ekonomskog i poljoprivrednog sektora. Prerasli su tako i postojeće poslovne prostore te su se kao prvi stanari preselili u novu zgradu BIOS-a.

10

zaposlenih je trenutno u tvrtki SLink - podjednako iz IT, ekonomskog i poljoprivrednog sektora

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike