Ekonomija
DIREKTIVE EU

Odzvonilo nekontroliranoj uporabi pesticida i u hrvatskoj poljoprivredi
Objavljeno 28. kolovoza, 2013.

Ministarstvo poljoprivrede, sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, pozitivno je odgovorilo na zahtjev tvrtke Agro elektronika d.o.o. iz Višnjevca te joj krajem srpnja ove godine izdalo rješenje o ovlaštenju njezine ispitne stanice za obavljanje poslova redovitih pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalica i raspršivača).

Ispitna stanica Agro elekronike, kao ovlašteni koncesionar za ispitivanja prskalica i raspršivača, započet će raditi nakon što aplikacija u Fitosanitarnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede (FIS), koju će koristiti ispitne stanice za redoviti pregled uređaja za primjenu pesticida, postane u cijelosti funkcionalna, a što se očekuje već početkom rujna ove godine. Tako će ispitna stanica Agro elektronike iz Višnjevca postati prvi takav ovlaštenik za redoviti pregled uređaja za primjenu pesticida u Hrvatskoj te poslovati prema direktivama EU-a na tom području.

Prema riječima dipl. inženjera elektrotehnike, Ivana Grepe, direktora i vlasnika Agro elektronike, ta je tvrtka s bogatim iskustvima u elektroničkom nadzoru praćenja rada poljodjelske mehanizacije, u dvije ispitne stanice koje je nabavila od renomirane tvrtke Herbst iz Njemačke uložila čak 180 tisuća eura. Jedna će raditi na području Osječko-baranjske, a druga na području Vukovarsko-srijemske županije. Ujedno će tvrtka Agro elektronika biti i diler opreme tvrtke Herbst za sve ostale takve ispitne stanice čiji vlasnici budu zainteresirani raditi takve poslove na području RH. Naime, procjenjuju se da bi se zadovoljio kriterij da do 2016. godine bude pregledane čak i više od 70 tisuća sada postojećih prskalica i raspršivača na području RH i dobile certifikate, a time i dopuštenje za rad, trebalo biti otvoreno bar 15 ispitnih stanica.

- Riječ je o opsežnom poslu, i ako mu se ne pristupi ozbiljno, teško da će Hrvatska moći zadovoljiti taj kriterij - kaže Grepo i ističe da je njegova tvrtka već započela ozbiljne i široke aktivnosti na tom poslu.

„Obišli smo već velik broj mjesta u dvije spomenute županije i obavijestili najveće korisnike takve poljodjelske mehanizacije da ćemo taj posao uskoro započeti i raditi.

Grepo ističe da će nakon pregleda prskalica i raspršivača i njihova udovoljavanja svim propisanim tehničkih normama, one dobiti naljepnice koje će vrijediti tri godine. Podatke o prskalicama i raspršivačima, kao i njihovim vlasnicima Agro elektronika će izravno prenositi u bazu podataka Ministarstva poljoprivrede, i na taj način će ono točno znati koliko je prskalica certificirano. Pritom dodaje da se u ovom trenutku ni približno točno ne zna kakvo je tehničko stanje ispravnosti prskalica i raspršivača hrvatskih poljoprivrednika, no prema iskustvima drugih zemalja koje su pristupale EU-u, njih je jako malen broj posvema ispravnih. Cijenu ispitivanja prskalica i raspršivača (certificiranje) definiralo je Ministarstvo poljoprivrede i ona je ovisna o njihovoj veličini, prije svega širini i broju mlaznica, te uglavnom iznosi od 400 do 900 kuna.

Nikola VUKADINOVIĆ

U opremu za ispitivanje prskalica i raspršivača, kakvih je u Hrvatskoj više od 70 tisuća, Agro elektronika uložila je 180 tisuća eura, a sam posao u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji kreće početkom rujna

Više nego što traže propisi

U okviru ispitne stanice Agro elektronike organizirane su dvije posade djelatnika, jedna za Osječko-baranjsku, a druga za Vukovarsko-srijemsku županiju. Njih će činiti po dva diplomirana inženjera poljoprivredne mehanizacije, apsolutno osposobljeni stručnjaci koji će moći udovoljavati svim kriterijima toga posla. To je čak više nego što traže propisi, tj. da svaku ekipu mora činiti po jedan diplomirani inženjer i jedan tehničar.

Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike