Sport
TRIJUMFOM ŠPANJOLKI U VUKOVARU OKONČAN EUROBASKET ZA JUNIORKE

Hrvatskoj 13. mjesto, policija intervenirala i posljednjeg dana EP-a
Objavljeno 26. kolovoza, 2013.

VUKOVAR, VINKOVCI – Juniorsko Europsko prvenstvo za košarkašice koje se igralo od 15. do 25. kolovoza u Vukovaru i Vinkovcima završeno je pobjedom reprezentacije Španjolske, dok je Hrvatska zauzela 13. mjesto.

Španjolke su u finalu svladale Francusku 60:46 i potpuno zasluženo postale prvakinje Europe jer su do trona stigle s devet čistih pobjeda. Brončano odličje pripalo je Srbiji, koja je u susretu za treće mjesto porazila Nizozemsku 57:56. Najbolju petorku turnira čine Leticia Romero (Španjolska), Laura Cornelius (Nizozemska), Marine Johannes (Francuska), Aleksandra Crvendakić (Srbija) i Dragana Stanković (Srbija). Najefikasnija igračica EP-a je Grkinja Anna Stamolamprou (17.9 poena po utakmici), najbolji skakač Slovenka Eva Lises (11.3 skoka po susretu), a najbolji asistent Srpkinja Sanja Mandić (4.6 asistencija po susretu). Hrvatska je na kraju zauzela 13. mjesto i time osigurala ostanak u Elitnoj skupini, a do presudne je pobjede stigla protiv Slovačke (52:47). Ukupno su Hrvatice na EP-u u devet utakmica zabilježile tri pobjede (protiv Engleske, Bjelorusije i Slovačke) i šest poraza.

Vrhunski sportski događaj u ovom dijelu Hrvatske obilježili su međutim, i izgredi o kojima su proteklih dana javljali mediji.

– Radilo se o izdvojenim događajima, masovnih ili organiziranih nereda s navijačima nije bilo – rekli su jučer u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj.

Pojedinačnih izgreda bilo je u Vukovaru gdje su utakmice igrane u sportskoj dvorani u Borovu naselju. Javne reakcije uslijedile su nakon utakmice Srbija – Grčka kada su se čule osude zbog provokacija s tribina sa srpskim navijačima zbog neprimjerenih povika i rekvizita poput srpske zastave s imenom grada Vukovara ispisanim na ćirilici, dok su se “izdvojeni događaji” potom evidentirali i tijekom utakmice Francuska – Srbija gdje su se opet čuli neprimjereni povici.

– Evidentirano je ukupno 11 prekršaja iz domene narušavanja javnog reda i mira te Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima – rekao je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske, Domagoj Džigumović.

U nekoliko slučajeva bila je i izrečena zaštitna mjera zabrane dolaska na utakmice u dvoranu u spomenutoj vukovarskoj četvrti dok traje prvenstvo za košarkašice. Kako se doznaje, fizičkih sukoba nije bilo, nego se radilo o navijačkim uzvicima koji su, međutim, u Vukovaru poprimili neprimjerene tonove. S. Butigan/G.Roguljić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike