Novosti
SELJACI PODNIJELI PRIJAVU

“Pšenica je otkupljivana po sramotno niskim cijenama”
Objavljeno 27. kolovoza, 2013.
Nakon pšenice, poljoprivrednici se boje pada cijena kukuruza, soje i suncokreta

Angažirali su baranjski seljaci, udruženi u udrugu Baranjska brazda, odvjetnika i krenuli u pravnu bitku.

Nakon prekjučerašnjeg višesatnog sastanka odlučili su se na prvi korak - pokretanje prijave Agenciji za tržišno natjecanje, koja bi trebala preispitati te utvrditi način na koji je, kako kažu, po sramotno niskoj cijeni, otkupljivana pšenica.

- Cijena pšenice bezobrazno je niska. Ona čak i nije 1,05 kuna po kilogramu, već je u većini slučajeva niža od 90 lipa - tvrdi predsjednik Baranjske brazde, Petar Pranjić, podsjećajući da su još prije isticali da sumnjaju u kazneno djelo udruživanja.

- Ovo je, narodski rečeno, harač. Među otkupljivačima su čisti trgovci, koji nemaju ni četvornog metra zemlje. Dogovorili se i udri po seljaku - isticao je nedavno, dodajući kako bi, uz tako mizernu cijenu kilograma pšenice, kilogram kruha nagodinu trebao stajati dvije kune. Istovremeno, nastavlja Pranjić, pribojavaju se pada otkupnih cijena kukuruza, soje i suncokreta, pa upozoravaju otkupljivače da se pridržavaju cijena u okruženju.

- Ni u kojem slučaju ne želimo da nam se ponovi pšenica i da cijene ostalih kultura budu isto tako niske - priča, napominjući da ima informacije da se priprema cijena kukuruza od 0,8 kuna, dok su na burzama u zemljama Europske unije cijene za tu kulturu znatno više. Ne vjeruje ni da će cijena suncokreta, čija žetva počinje za desetak dana, biti na europskoj razini te naglašava da je javna tajna da će za njega nuditi upola manje novca nego prošle godine.

- Pitat ćete sigurno zašto onda sami ne izvozimo. Dva su razloga za to. Jedan je želja da se ono što proizvedemo preradi u Hrvatskoj, a drugi needuciranost odnosno nespremnost za samostalni nastup u inozemstvu - ističe Pranjić.

Ivica GETTO
KOMORA TRAŽI DOKAZE

- Koliko je meni poznato, baranjska Brazda izišla je u javnost s time da će podnijeti prijavu i traži da to Komora napravi. Međutim, kako mi, nažalost, nemamo pravnika u Komori, moramo vidjeti kako i što učiniti. Razmatrali smo što napraviti. Trebali bismo imati čvrste dokaze da se netko dogovorio i nešto potpisao. Takav relevantan podatak trebali bismo imati ili, jednostavno, napisati da sumnjamo da se nešto dogodilo. Jednostavno, trebaju nam dokazi. Nama je teško doći do takvih podataka, možda će netko drugi to uspjeti. Pojedine su se udruge izjasnile da će ići u tom smjeru i neovisno o Komori, svaka udruga može podnijeti takvu prijavu Agenciji za tržišno natjecanje - komentirao je Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.(M.M.)

PETAR PRANJIĆ

predsjednik Baranjske brazde

Uz tako mizernu cijenu pšenice, kilogram kruha nagodinu bi trebao stajati dvije kune

Možda ste propustili...

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo