Regija
MULTINORM IZ CERNE

Tvrtki koja proizvodi za BMW i
Volkswagen pola milijuna kn
Objavljeno 27. kolovoza, 2013.

CERNA - Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo je nepovratne potpore u okviru Programa poticanja poduzetništva i obrta "Poduzetnički impuls 2013“ za Mjeru B1 - Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika. Jedan od ukupno 103 odobrena projekata u okviru navedene mjere je i projekt Multinorma d.o.o. iz Cerne, koji je tvrtka prijavila uz tehničku pomoć Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast.

Opći cilj projekta je povećanje konkurentnosti na tržištu Europske unije, a specifični ciljevi projekta su ulaganje u nove tehnologije za proizvodnju naprava, alata i uređaja za automobilsku industriju i otvaranje novih radnih mjesta. Ukupna vrijednost projekta je 983.882 kune, a Ministarstvo poduzetništva i obrta sufinancira 50 posto ukupne vrijednosti u iznosu od 491.940 kuna.

Tvrtku su 1998. godine osnovali otac i sin Milan i Alen Magdić iz Cerne koji su svoje dugogodišnje znanje i iskustvo stečeno u Njemačkoj odlučili prenijeti u Hrvatsku, kako bi se stvorio jedan konstrukcijsko-tehnološki centar na europskoj razini. Na samom početku svog uspješnog djelovanja tvrtka je započela s uvozom i prodajom aluminijskih ljestava i skela, a ubrzo nakon toga djelatnost je proširena na konstruiranje alata za autoindustriju. Osnovna djelatnost tvrtke Multinorm je projektiranje (koja obuhvaća konstruiranje, detaljiranje, izradu nacrta i izradu popratne dokumentacije) te proizvodnja i montaža visokokvalitetnih naprava, alata i uređaja za automobilsku industriju, a među stalnim kupcima su BMW i Volkswagen, čiji su ovlašteni dobavljači.

Sestrinska tvrtka Multinorma je i vrlo uspješno poduzeće Nexus iz Cerne koje se bavi strojnom obradom metala, odnosno proizvodnjom dijelova za autoindustriju. Obje tvrtke zapošljavaju 160 radnika i gotovo sve proizvode plasiraju na europsko tržište. Osim kadrovskog potencijala, tvrtka je odlično tehnički opremljenja sofisticiranom kompjutorskom opremom, a u radu primjenjuje najsuvremeniju tehnologiju. Unatoč svjetskoj, ali i hrvatskoj gospodarskoj krizi koja je pogodila i autoindustriju, u tvrtkama Multinorm i Nexus iz Cerne, zahvaljujući dobro razrađenom poslovanju, nema krize ni otpuštanja ljudi. Naprotiv, u planu je i otvaranje novih radnih mjesta. To nam je potvrdio i direktor Multinorma Igor Begović poručivši da se uvijek treba prilagoditi, biti strpljiv i smanjiti zahtjeve kada je teško.

– Krizu smo iskoristili da postanemo još bolji i konkurentniji. Snizili smo svoje cijene, a za pojedine proizvode radili smo na pozitivnoj nuli samo da zadržimo kupce i nismo gubili poslove. Naprotiv, još smo se više razvijali i rasli i svojim bismo primjerom željeli potaknuti i druge da budu uporni i ustrajni jer uspjeti se može. Potrebno je puno truda, odricanja, i muke, ali rezultati neće izostati - kaže Begović.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
DOBILI I ZLATNU KUNU

Inače, Multinormova je sestrinska tvrtka Nexus kao najuspješnija tvrtka u Hrvatskoj dobitnik Zlatne kune u kategoriji malih tvrtki u 2009. godini.

160

radnika zapošljavaju ove dvije sestrinske tvrtke

Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

Najčitanije iz rubrike