Regija
PRVA “ŠEĆERNA” KAMPANJA U EU

Županjskoj Sladorani proizvodnja šećera
ograničena na 67,5 tisuća tona
Objavljeno 27. kolovoza, 2013.
Izvozne kvote postale su proizvodne i niže su za 30 posto od prosječne proizvodnje

ŽUPANJA – U županjskoj Sladorani obavljaju se posljednje pripreme za početak 67. kampanje prerade šećerne repe, koja bi trebala početi oko 15 rujna. Riječ je o prvim količinama šećera koji će tvornica proizvesti u Europskoj uniji, a punopravno članstvo Hrvatske u toj asocijaciji nameće i drukčiji način poslovanja.

Sladorani je već u startu ograničena proizvodnja šećera - smanjena je proizvodna kvota, a samim tim i prihodi.

- U proteklih nekoliko godina, tijekom postupka pripreme ulaska, Hrvatska je, kao zemlja kandidat, mogla izvoziti šećer u EU sukladno prodajnim kvotama za pojedine zemlje. Ulaskom RH u punopravno članstvo izvozne kvote postaju proizvodne i one su niže za oko 30 posto u usporedbi s prosječnom proizvodnjom u proteklih nekoliko godina - objašnjava čelni čovjek Sladorane, Luka Burilović.

Od ukupno 193 tisuće tona, koliko je pravo hrvatskih šećerana na proizvodnju u EU, Sladorani je dodijeljeno 67.507 tona, pa će u predstojećoj kampanji biti proizvedena upravo ta količina šećera iako je dosadašnjih godina proizvodnja bila mnogo veća.

Proljetos je na sirovinskom području županjske Sladorane slatkim korijenom zasijano oko 8.200 hektara i Burilović se nada da će količina repe biti dostatna za ispunjenje proizvodne kvote. Repa je u prilično dobrom stanju, kiša joj je dobro došla i bilo bi izvrsno kada bi je palo još, no stvarno stanje, odnosno prinosi i digestija repe, vidjet će se tek kada krene vađenje i prerada prvih količina.

Ovogodišnja bi kampanja prerade repe, u svakom slučaju, trebala biti bolja od prošlogodišnje koja će ostati upamćena kao najkraća i jedna od najlošijih u povijesti tvornice. Uz znatno niži prinos slatkog korijena, za oko čak 35 posto na sirovinskom području Sladorane zbog ekstremne suše, dodatan udarac lani je bio i izostanak ugovorenih količina repe iz Srbije. Zbog nedostatka padalina zemlja je bila toliko tvrda da su se strojevi za vađenje repe kvarili i kampanja je morala početi desetak dana kasnije. Uz smanjeni prinos, kvaliteta repe bila je vrlo loša, što je rezultiralo znatno nižim iskorištenjem šećera iz slatkog korijena negoli je to bilo dosadašnjih godina. I odluka o zabrani izvoza repe koju je donijela srbijanska vlada za Sladoranu je imala velike posljedice. Osim novca uloženog u organiziranje proizvodnje repe, bila je pripremljena i sva logistika koja bi pratila uvoz u Hrvatsku. Jednostranom odlukom o zabrani izvoza nije izgubila samo Sladorana nego i njezini dobavljači i druga poduzeća, koje tvornica svake godine angažira u kampanji šećerne repe. S obzirom na to da se proizvodnja šećera odvija pred kraj godine, tvornica dobrim djelom “živi” od zaliha, stoga se, napominje čelni čovjek Sladorane, naročita pozornost mora pridati ekonomičnosti poslovanja.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Hrvatska ima pravo na proizvodnju ukupno 193 tisuće tona šećera

Repa najdohodovnija kultura

Ova proizvodna godina, ističe Burilović, ponovno je pokazala da je repa najdohodovnija kultura i s repom nema nikakvih nepoznanica jer proizvođači unaprijed znaju otkupnu cijenu. Za tonu repe, Sladorana će ove godine plaćati 340 kuna na bazi digestije od 16 posto.

Možda ste propustili...

PROJEKTI PP-A PAPUK VRIJEDNI VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

Dvije nove poučne staze na Jankovcu

„SINOVI RAVNICE“ - STOŽERNA SNAGA OBRANE ŽUPANJSKE POSAVINE

Obilježena 30. obljetnica osnutka 131. brigade HV-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPĆINA IŠČEKUJE RAZGOVORE I NOVAC

"Poirot kod Strizivojne" čeka dva ministarstva

2

VRTIĆ BEZ RAVNATELJICE

Plečić: Općina me ignorirala

3

KARANAČKA ULICA ZABORAVLJENOG VREMENA

Svaki predmet naći će se u Registru kulturnih dobara