Regija
SUPER HIT KUĆNI LJUBIMCI

Validžići najveći uzgajivači afričkih ježeva u Jugoistočnoj Europi
Objavljeno 26. kolovoza, 2013.
U Velikoj Britaniji bogate ih žene nogometaša kao ljubimce nose u torbicama

SLAVONSKI BROD - Brođani, mladi bračni par Maja i Miljenko Validžić, jedini se u Hrvatskoj profesionalno bave uzgojem patuljastih afričkih ježeva, a s dvjestotinjak jedinki najveći su uzgajivači u jugoistočnoj Europi. Farma preslatkih bodljikavih ljubimaca nalazi se danas u njihovoj kući u Brodskom Vinogorju, a sve je krenulo prije pet godina kada je Miljenko, kao veliki ljubitelj i znalac životinjskog svijeta, na dar dobio par afričkih ježeva.

- Od uzgajivača je nabavio još nekoliko parova i okušao se u uzgoju. Dobro je krenulo, a onda smo se oboje zaljubili u ove nesvakidašnje životinje - kaže Maja, koja se doslovce 24 sata dnevno brine o bodljikavim sustanarima.

Za pet godina, vodeći računa o srodstvu, križanjem su stvorili zavidan broj ježeva različitih boja, od standardnih smeđih, do potpuno bijelih (albino s crvenim očima), šarenih, s “tufnama” i posebno atraktivnih aprikot... Ježica ih nosi 28 do 35 dana i okoti od jednog do šest komada. U jednom leglu primjećujemo tri ružičasta novookoćena ježića, koji za dva dana dobivaju dlake, a tek za tjedan dana - bodlje. A one ponekad znaju biti i te kako opasne. Ako ih netko iznenada dodirne, hitro se sklupčaju, pušu, i upozoravaju na opasnost, no ako dodirivanje ne prestaje, poskoče i ubodu instinktivno, kao kad se brane od grabežljivca. Zbog toga je potrebno ispod njih lagano podvući ruku, naglašava Maja.

- Vrlo brzo se privikavaju na novog vlasnika, po mirisu i koraku, a nakon toga hodaju za njim po kući kao pas ili mačka. Vole se kupati, vole pažnju i igru... Osim piljevine, hrane i vode, nemaju zahtjeva, a ne trebaju ni veliki prostor. Jedna osječka studentica, primjerice, redovito ga nosi sa sobom, kamo god putuje - dodaje.

Jež je, kaže, noćna životinja, preko cijelog dana spava. Predvečer se budi i spreman je za igru kada se vlasnik vrati s posla, pojašnjava Maja “praktičnost” bodljikavog ljubimca za cjelodnevno zaposlene ljude. A nije problem ni prehrana. U nedostatku “izvornih” kukaca, jednom dnevno hrane se, doduše najkvalitetnijom, suhom hranom za mace, koja ima idealan omjer bjelančevina, ugljikohidrata, masti, minerala i vitamina, no mjesečno pojede samo kilogram hrane. U punoj veličini dosežu oko 450 grama.

Validžići prodaju mlade ježiće po cijeni od oko 400 kuna, a oni mogu doživjeti osam godina ako se drže po predviđenim standardima. Posljednjih godina interes za simpatične bodljikave lopte, kaže, sve je veći. Puno ih šalju u Zagreb, Split, Rijeku, Sisak, čak dolaze ljudi iz Srbije, Bosne..

- A u Velikoj Britaniji afrički su ježići super hit bogatih žena nogometaša koje ih kao ljubimce nose u torbicama - dodaje Maja.

Za razliku od zaštićenog europskog ježa koji se ne smije držati u kući, afrički nije zaštićena vrsta i idealan je za kućnog ljubimca.

Marija RADOŠEVIĆ
Majstor uzgoja brama

Maju i Miljenka povezala je ljubav prema životinjama. Ona ih je zavoljela odmalena uz oca, koji je na izložbe nosio golubove, ukrasne kokoši, a Miljenko se od djetinjstva bavio uzgojem ptica, tigrica, zebica. Sudjelovao je na mnogim izložbama, što potvrđuju i brojni pehari na polici u dnevnom boravku, a prije pet godina je na europskoj izložbi u Nitri proglašen majstorom uzgoja brama (velike ukrasne kokoši, primjerak vrijedan po 500 eura), kao prvi i dosad jedini Hrvat.

U kući i kameleoni, gušteri, vjeverice

U kući je cijeli niz zanimljivih životinja, od kameleona koji po terariju love cvrčke, do guštera - tokaj i leopard gekon, prugastih vjeverica, ili ljupkih hrčaka - kineski i roborovski... No uz svu ljubav i pažnju koju im poklanjaju, Maja zaključuje kako svi ipak “traže slugu”, a ne partnera za igru. Otkako se, naime, bave uzgojem životinja, ne znaju za godišnji odmor, nedjelje ni blagdane.

Mladi ježići prodaju se po cijeni od približno

400

kuna, a mogu živjeti osam godina

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana