Regija
U VINKOVAČKOM RODILIŠTU DO SADA ROĐENO VIŠE OD 600 BEBA

Do kraja 2013. očekuju da će broj
novorođenčadi doseći broj 1.000!
Objavljeno 24. kolovoza, 2013.

VINKOVCI - U rodilištu Županijske opće bolnice u Vinkovcima u ovoj je godini rođeno više od 600 beba, a očekuje se da će do kraja 2013. broj novorođenčadi premašiti 1.000. Osim majki iz Vukovarsko-srijemske županije, usluge rodilišta koriste i roditelji iz bosanske Posavine, iako i u bolnici u Orašju postoji rodilište.

- Vinkovačko rodilište od početka godine bilježi manji broj poroda u odnosu na prošlu, ali očekujemo da će se broj povećati krajem godine jer je inače uobičajeno više poroda u drugoj polovici godine. Do sada je rođeno više od 600 beba, a znalo je biti i znatno više i prosjek je bio stotinu beba mjesečno - kaže dr. Marija Jurković, spec. pedijatrije, voditeljica Odjela za neonatologiju.

Svojevrsni baby boom u vinkovačkoj bolnici zabilježen je 2009. godine, kada je rođeno 1.340 novorođenčadi, a prema tom broju, u odnosu na druge opće bolnice u Hrvatskoj, vinkovačka je zauzela četvrto mjesto. U istoj godini, primjerice, u vukovarskoj bolnici rođeno je 450 beba. No stariji Vukovarci sjećaju se vremena prije Domovinskog rata kada se u Vukovaru godišnje rađalo između 1.200 i 1.500 beba. Gradovi i općine u Vukovarsko-srijemskoj županiji raznim stimulativnim mjerama nastoje potaknuti natalitet, a daleko ispred svih, kada su u pitanju izdašne novčane naknade za novorođenčad, je općina Lovas.

Za prvo dijete u obitelji roditeljima daje 7.000 kuna, za drugo dijete 8.000 kuna, za treće 9.000 kuna, a za četvrto i svako sljedeće dijete čak 12.000 kuna. Hvalevrijedna je i odluka Općine Vrbanja, kojom je naknada za svako novorođeno dijete s 1. 500 kuna podignuta na 5.000 kuna!

Svako novorođenče iz Vinkovaca od gradskih vlasti dobije 1.000 kuna. Gradonačelnik Mladen Karlić kaže kako svake godine u gradskom proračunu u tu svrhu moraju osigurati oko pola milijuna kuna.

- Drago nam je što moramo izdvojiti toliko novca jer u Vinkovcima se više rađa nego umire, čime se ne može pohvaliti baš puno gradova. Tim novcem želimo pomoći roditeljima da u prvim danima mogu kupiti bar dio onoga što je potrebno za bebu - kaže Karlić. I Županja već nekoliko godina izdvaja po 1.000 kuna za svako novorođenče. U prosjeku se, doznajemo od gradonačelnika Davora Miličevića, rodi stotinjak beba.

– Bio bih sretan kada bi se u Županji rađalo još više djece i kada bi se iz gradskog proračuna u tu svrhu moglo izdvojiti još više novca i pomoći roditeljima. Financijske mogućnosti sada su takve i vjerujte mi, ako se pronađe prostora, to ćemo i učiniti - poručio je Miličević.

Inače, vinkovačko rodilište od 2009., uz još 28 hrvatskih rodilišta, nosi titulu "Rodilište - prijatelj djece", što potiče i promiče UNESCO i Svjetska zdravstvena organizacija, a prvi uvjet da rodilište dobije tu titulu je da je beba smještena u sobi s majkom i da potiče dojenje.M.Lešić Omerović

7.000

Općina Lovas daje za prvo dijete, a za četvrto i dalje čak

12.000

Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike