Regija
UZNEMIRENI VIKENDAŠI U VIKEND-NASELJU BUDROVAČKO BRDO

Manijak pucao na pse - propucao im
šape i prsa napunio olovnom sačmom!
Objavljeno 24. kolovoza, 2013.
Iz županisjkog Lovačkog saveza demantiraju da su njihovi članovi pucali na pse

ĐAKOVO – Propucane šapice, prsa puna sačme i ostale ozljede – epilog je pucnjave u kojoj su se našla dva psa koja su nesavjesni vlasnici, nakon što im je dosadilo voditi brigu o svojim ljubimcima, ostavili u vikend-naselju Budrovačko brdo, a sada su se našla na nišanu još uvijek nepoznatih osoba. Prema riječima Đakovčanina Antuna Jurmana, koji ondje ima vikendicu, u jutarnjim satima, između pet i šest, počinje pucnjava. Tko puca, kaže, ne može reći, jer osobe ne vidi, samo čuje zvuk oružja. O tome je na društvenoj mreži Facebook Jurman upozorio i ostale stanovnike i posjetitelje naselja, kazavši da se puca na sve strane.

- Ti su psi odavno ostavljeni u Brdu, a mi im dajemo hranu i brinemo se o njima. Nije riječ o divljim psima, nego o umiljatim ljubimcima koje je netko ostavio, napustio. Ne prave nikakvu štetu nikome. Posjećuju sve nas koji dolazimo u vikend-naselje. Uglavnom, oba su psa u pucnjavi nastradala, ali su preživjela. Jednom je propucana prednja desna i stražnja lijeva noga. Sada je jedan pas kod mene, a drugog je k sebi uzela još jedna ovdašnja obitelj - kaže Jurman.

U Lovačkom savezu Osječko-baranjske županije kažu da nitko od njihovih članova nije pucao na pse, no ujedno ističu velik problem napuštenih pasa, koje nesavjesni vlasnici, kad dođe vrijeme godišnjih odmora, ostavljaju na ulicama, u poljima. Predsjednik Saveza, prof. Zlatko Stolnik, nakon što smo mu kazali za slučaj pucnjave u Budrovačkom brdu, ispitao je o čemu je riječ.

- Te pse hrani jedna obitelj u Brdu, no oni nisu čipirani ni cijepljeni. Lovci sigurno nisu pucali na pse, jer sam ih kontaktirao i demantirali su takvo što. Prema onom što sam doznao, naišao je neki manijak automobilom, izišao te pištoljem pucao na pse. Oni nisu uginuli na licu mjesta. Lovci s tim nemaju veze, jer ako oni odstrijele psa, moraju ga i zakopati. Inače je to jako velik prekršaj - kaže Stolnik. Oba psa zasada su živa, a za njihov oporavak brinu se vikendaši u vikend-naselju.

Maja MUŠKIĆ
Neumoljivi zakon

Dok se jedni bez imalo grižnje savjesti rješavaju svog kućnog ljubimca kad osjete da više nemaju svoj “komfor”, pa ga odvezu u polje i izbace iz prtljažnika, ima i onih kojima kućni ljubimac zna preskočiti ogradu, odlutati u potrazi za igrom ili s nekim drugim povodom. I jedni i drugi tada se nađu na ulici, a zakon je neumoljiv. Naime, on kaže da “pse i mačke njihovi vlasnici, a pastiri pastirske pse, ne smiju puštati da se kreću lovištem bez nadzora na udaljenosti od 300 metara od nastambe vlasnika, odnosno od stada. Lovoovlaštenik ima pravo u lovištu ukloniti pse i mačke koji se kreću lovištem protivno odredbi stavka 2. ovoga članka, bez naknade vlasniku psa i mačke”. U prijevodu – ubiti.

Najčitanije iz rubrike