Regija
UZGOJ DUHANA ISPLATIV

Obrana trećina duhanskog lista, isplaćeno oko 80 posto poticaja
Objavljeno 24. kolovoza, 2013.
Oko 60 posto duhana završava u Europi, Aziji, Africi i Latinskoj Americi

VIROVITICA/TREŠTANOVCI – Duhanska proizvodnja izuzetno je osjetljiva. To je naglasio i Tihomir Jakovina na sjednici Savjeta za praćenje proizvodnje i prerade duhana održanoj u Slatini početkom godine, ne zaboravivši spomenuti da ta proizvodnja ima neku vrstu prioriteta. Naime, tada je već, početkom godine, isplaćeno 15 od ukupno 220 milijuna kuna potpora kako bi se što prije povoljno nabavili repromaterijali i krenulo u proljetnu sjetvu. A onda je isplaćeno gotovo 200 milijuna kuna na račune duhanaca. Na seljačkim prosvjedima koji su proteklih dana obilježili Slavoniju i Baranju uzgajivači duhana nisu sudjelovali jer, čini se, i nemaju zašto. Je li to znak da nema problema u duhanskoj industriji?

- Ne bi se baš tako moglo reći - kaže Željko Aragović, predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača duhana Krupan list iz Virovitice, koja obuhvaća 1.054 uzgajivača iz Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske i Koprivničko-križevačke županije.

- Problema imamo, kao što ih imaju i drugi seljaci. Imamo izuzetno visoke troškove koji su unatrag nekoliko godina rasli 30-40 posto, ponajprije cijena energenata, jer smo veliki potrošači energije, a cijena duhana ista je ili je simbolički otišla gore i ne prati rast troškova. I duhanci su zakinuti za dio potpora iz državnog proračuna, što nam smanjuje dohodovnost. Suša će oštetiti dio duhana, što će smanjiti prinose, a na kraju godine dogodit će se da će proizvođači duhana negativno poslovati – kaže Aragović.

Članovi njihove udruge uzgajaju dio duhana pod navodnjavanjem i duhan na takvim površinama izuzetno je dobre kvalitete i kvantitete, dok površine bez navodnjavanja trpe velike štete.

Trenutačno je u tijeku berba duhana, a do sada je obrano tridesetak posto lista, koji otkupljuju Hrvatski duhani, u sastavu Adris grupe iz Rovinja. Oko 60 posto duhana završava na svjetskom tržištu - u Europi, Aziji, Africi i Latinskoj Americi, a ostatak se plasira na domaće tržište.

- Duhanci su do sada dobili u prosjeku ukupno nešto više od 80 posto poticaja za 2012. godinu i ne možemo reći da je to loše s obzirom na financijsku situaciju u državi. Za godinu 2009. isplaćeno nam je 96 posto poticaja, 2010. sto posto, a 2011. također sto posto. Nadam se da će biti isplaćen i ostatak potpora do kraja godine, kao što je dogovoreno – zaključio je Aragović.

Hrvatska u posljednjih desetak godina godišnje proizvede između 12 i 13 milijuna kilograma duhana, a zasađenih površina bilo je između 5.500 i 6.000 hektara. Na sastanku s ministrom Jakovinom seljaci su tražili više potpore, što je on glatko odbio. “Hrvatski duhan može biti kvalitetniji, međutim u odnosu na ostale zemlje proizvođače u regiji, samo sjever Italije ima bolji duhan od našeg”, pojasnio je Jakovina.

I uzgajivači duhana u Požeštini krenuli su u berbu. Slavica i Josip Petrunić proizvodnjom duhana bave se već 13 godina, a pod nasadima trenutno imaju četiri hektara poljoprivrednih površina. Prema Josipovim riječima, redovito sade uzgojno zahtjevniju sortu burley, a kao vlasnici OPG–a ističu izuzetno dobru suradnju s organizatorom proizvodnje, Hrvatskim duhanima d.d.

– Oni nam osiguravaju sav reprodukcijski materijal i tehnološku pomoć jer nas njihovi tehnolozi i savjetodavna služba redovito obilaze tijekom proizvodnog ciklusa. Hrvatski duhani nam garantiraju otkup i cijenu koja je svake godine bar malo veća od otkupne cijene prethodne godine. Predani duhan ocjenjuje se po klasama, a kada je riječ o količini, naš OPG u prosjeku proizvede 2,5 tona duhana po hektaru. Početkom prosinca suhi list, kojega proizvedemo desetak tona, predajemo u kutjevački Poslovni centar Hrvatskih duhana. Tamo se obavlja vaganje i klasifikacija u jednu od četiri moguće klase, a na otpremnici je odmah definirana i cijena koju će svaki proizvođač dobiti za duhan koji je predao. U drugoj polovini prosinca Hrvatski duhani vrše plaćanje i do sada nikada nije bilo kašnjenja ili neugodnih iznenađenja. Kada je riječ o državnim poticajima, oni se isplaćuju unatrag za svaku prethodnu godinu, a određuju se po uzgojnoj površini i po kilogramu predanog duhana. Ove su godine poticaji bili nešto kasnije nego prijašnjih godina, a isplaćeno je oko 70 posto predviđenog novca. Većina proizvođača ovoga kraja članovi su i udruge Krupan list iz Virovitice, koja je u pregovorima s resornim ministarstvom i dobro zastupa naše interese, pa se nadamo isplati i preostalog dijela poticaja – rekao je Josip Petrunić.

Dodaje da se zbog ovogodišnje suše duhan mora učestalije brati nego je to bilo proteklih godina, a berba će potrajati do kraja listopada.

Slobodan KADIĆ/Hrvoje KUSIK

Hrvatski duhani jamče otkup i cijenu, svake godine bar malo veću

Od 5 milijardi kuna koje uzme, država seljacima daje 1,2 posto

- Što se tiče poskupljenja cigareta, cijene prilagođavamo tržištu EU-a. U cijeni cigareta najviše poskupljuju trošarine. Stoga država na godišnjoj razini uzme više od pet milijardi kuna od duhanskog gospodarstva. Proizvođačima duhana na selo vrati se 1,2 posto od tog iznosa kroz poticije, a to je strašno – kaže Aragović.

Potpore po starom do kraja 2014.

Za posjed od pet hektara od 2012., uz proizvodnju dvije tone po hektaru, prema starom modelu potpora do kraja 2014. proizvođači duhana od države godišnje očekuju 55.800 kuna, a nakon tog roka oko 11.000 kuna, neovisno o proizvedenim tonama i kvaliteti. Kako sektor duhana nije uključen ni u europske fondove (SAPARD, IPARD), proizvođačima je i to argument, smatraju u Ministarstvu, za napuštanje duhana i prelazak na proizvodnju za koju mogu aplicirati kod fondova EU. Najkraće, poruka Ministarstva poljoprivrede proizvođačima duhana je: sami odlučite što ćete proizvoditi nakon 2014. Seljaci ipak misle da će to biti do 2015. i nadaju se produženju jer bi tada trebalo biti zaključno razdoblje.

Za posjed od pet hektara, uz proizvodnju dvije tone po hektaru, dobije se

55.800

kuna potpora

Uzgajivačima je najveći problem porast cijene energenata

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike