Regija
ZAVRŠNICA PROJEKTA WINE TOUR

Otvoren Vinski muzej u Zmajevcu
Objavljeno 22. kolovoza, 2013.

ZMAJEVAC - Jučer otvoren Vinski muzej u Zmajevcu (Vinoteka Baranyai Julia) posljednja je karika projekta Wine tour, vrijednog približno 1,25 milijuna eura (od čega 75 posto sredstava EU), koji je, u sklopu IPA programa EU za Hrvatsku i IPA III C - regionalne konkurentnosti, realizirala Osječko-baranjska županija. Uređeno je 17,13 kilometara vinskih cesta na području Belog Manastira te općina Draž, Drenje, Erdut, Feričanci, Kneževi Vinogradi i Popovac, a sagrađena su i četiri vinska mini muzeja, u svakom vinogorju županije, te regionalni u Osijeku. Osim toga, educirani su turistički djelatnici, pružatelji usluga, mali i srednji poduzetnici te ostali iz vinsko-turističke branše. Osnovni je cilj projekta koji završava 1. rujna unaprjeđivanje i razvoj vinskog turizma i smanjenje nezaposlenosti. Ako je neka regija zaslužila vinski muzej, onda je to sigurno Baranja, složili su se nazočni na otvorenju objekta, u kojem su svoje mjesto našla vina gotovo svih baranjskih vinara.

- Nadam se da će se sve uloženo vratiti kroz još veći broj posjetitelja i turista - istaknuo je župan osječko-baranjski, Vadimir Šišljagić, naglasivši kako su vina s područja županije nadaleko poznata i kako su ih vinari i vinogradari doveli do savršenstva. Da općina Kneževi Vinogradi nije slučajno izabrana za sjedište vinskog muzeja, istaknuo je općinski načelnik Deneš Šoja, rekavši kako je u Baranji 1.250 hektara vinograda, od čega 87 posto u njegovoj općini.

- Muzej će biti značajan za općinsko i baranjsko gospodarstvo. Budući da u poljoprivredi, zbog modernizacije proizvodnje, ne možemo očekivati otvaranje novih radnih mjesta, naš je stav da ih možemo tražiti kroz uslužne djelatnosti, među kojima su vinogradarstvo i turizam - podvukao je Šoja. O projektu je govorila pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo, Silva Wendling. Projekt završava 1. rujna, a ovih dana bi trebao biti poznat model rada vinskih muzeja. Vinari su željeli da on bude svakodnevno otvoren, te u ponudi baranjske TZ i brojnih tuoroperatera, kako bi ga vidjelo što više turista i vinoljubaca. I.Getto

Možda ste propustili...

PROGRAM BOGAT GLAZBOM, RADIONICAMA I TRADICIJOM

U petak počinje 6. River Jazz Fest

UDRUGA "MARATON" ORGANIZIRA UTRKU NA 5000 METARA

Sudjelujte u 7. "Županjskoj petici" uz Savu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAMJENA CRVENOG MAGACINA NIJE DEFINIRANA

Razorena građevina sada čeka privatne investitore

2

OPĆINSKOM SUDU U ĐAKOVU ODASLANO:

U 20 dana još 35 prijedloga
za ‘jednostavni stečaj‘!

3

NAKON NEZAPAMĆENE TRAGEDIJE: STOP ORUŽJU

Đakovo: Centar za socijalnu
skrb dobit će detektor metala